Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki vrtići pred dogovorom

19.05.2023.

11:22

Autor: Neva Funčić

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Hoće li riječki vrtići idućeg četvtka u štrajk, znat će se u ponedjeljak nakon što se odgajatelji na referendumu izjasne o današnjoj ponudi Grada Rijeke. Naime, riječki gradonačelnik Marko Filipović je u novom krugu razgovora prihvatio zahtjeve sindikata da se koeficijenti u vrtićima izjednače s onima u osnovnim školama, no time plaće tehničkog osoblja ostaju ispod zakonskog minimuma.

Nadam se da do štrajka neće doći i da ćemo sklopiti kolektivni ugovor, rekao je nakon dašnjeg razgovora s predstavnicima vrtićkih sindikata riječki gradonačelnik Marko Filipović. Ponuda Grada Rijeke je da se plaće zaposlenih u vrtićima Rijeka, More i Sušak, kojima je grad osnivač, izjednače s onima u sustavu osnovnih škola, za što će u gradskom proračunu biti izdvojeno oko milijun i dvjesto tisuća eura više nego u prošloj godini. 


No gradonačelnik je upozorio da je u cijeloj Hrvatskoj sustav predškolskog odgoja pred kolapsom, te da je Udruga gradova tražila da se plaće zaposlenih u vrtićima, pomoćnika u nastavi te vatrogasaca izjednače na razini države, poput onih u školama.


Plaća odgojitelja narasla bi za oko 200 eura, a koeficijenti složenosti radnog mjesta u vrtićima bili bi izjednačeni s onima u osnovnim školama, pa tako i za visoku i za višu stručnu spremu, rekla je Sindikalna povjerenica u riječkim vrtićima i podpredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Ingrid Čavić. 


Obzirom da je pokrenut postupak pripreme štrajka, koji je u riječkim vrtićima najavljen za četvrtak 25. svibnja 2023., o ponudi će se danas izjasniti zaposlenici u vrtićima, a odgovor će Gradu Rijeci predstavnici sindikata dostaviti u ponedjeljak, 22. svibnja.


No izjednačenje s plaćama u školama tehničko osoblje i dalje ostavlja ispod minimuma, zbog čega će trebati otvoriti nove pregovore nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, rekla je Čavić.


Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručio je da će prihvatiti dogovor većine kako se ne bi izuzeli iz daljnjih pregovora, no upozorio je da su plaće tehničkog osoblja ispod razine minimalne plaće u Hrvatskoj, zbog čega su potrebni i zaštitni dodaci. 


Ukoliko se u sljedaćim pregovorima ti koeficijenti ne povećaju, ti radnici će nastaviti odlaziti iz dječjih vrtića, a bez spremačica i kuharica će cijeli sustav biti u problemu, istaknuo je Sabljak.


Gradonačelnik Filipović je dodao da pokušava izvući maksimum iz onog što je na raspolaganju te dodao da su proračuni napeti uz najavu smanjenja prihoda bez kompenzacijskih mjera. Da pomoćnici u nastavi, zaposlenici u vrtićima i javnim vatrogasnim postrojbama imaju iste plaće na razini države, kao što traže gradovi i sindikati, mi ne bi imali problem s odlascima u susjedne općine za malo veće plaće, rekao je gradonačelnik te dodao da se bave gašenjem požara i raspodjelom mrvica s državnog stola.


Poslušajte izjave riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, potpredsjednice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Ingrid Čavić i voditelja riječkog ureda Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije Vedrana Sabljaka:

razgovor s predstavnicima vrtićkih sindikata

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.