Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko Gradsko vijeće: festival demokracije ili neprincipijelna koalicija?

21.06.2017.

14:37

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučerašnja konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Rijeke bila je festival demokracije, tvrde iz riječkoga HDZ-a, dok iz SDP-ove koalicije poručuju kako ta ista sjednica pokazuje da demokracija nije savršen model, ali je najbolji kojeg za sada imamo.

Izjave proizlaze iz činjenice da SDP-ova koalicija, s 15 osvojenih mandata, nema većinu jer su se nezavisni i neke stranke okupili oko HDZ-ove koalicije, zastupljene sa 7 vijećnika, tvrdeći pritom da nema nove koalicije! 

Konferencije za novinare održali su danas i riječki HDZ-ovci, i Vojko Obersnel na čelu SDP-ove koalicije, nakon što je za predsjednika Gradskoga vijeća izabran Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Ova stranka s SDP-ovom koalicijom još uvijek nije potpisala nikakav dokument o programskoj suradnji, a koalicije neće biti, rekao je Vojko Obersnel. 

Prilikom glasovanja o izboru predsjednika Gradskoga vijeća, svih 15 vijećnika SDP-ove koalicije bilo je suzdržano. U HDZ-u kažu da su glasovali za prihvatljiviju varijantu te da ne idu u novu koaliciju jer poštuju volju birača.

Obersnel ih proziva za prevaru birača, koji su glasovali za pojedinačne stranke ili za nezavisne. Naime, preslagivanje kod formiranja Gradskoga vijeća i okupljanje oko HDZ-ove predizborne koalicije i liste nezavisnoga Hrvoja Burića ipak pokazuje formiranje svojevrsne anti-Obersnel koalicije, koju je on nazvao neprincipijelnom.

Kristjan Staničić iz HDZ-a poziva SDP da u interesu grada pokaže otvorenost i toleranciju, a od gradonačelnika Obersnela očekuje prihvaćanje stanja i zajednički rad. Praktično žele dokazati da je Gradsko vijeće korektiv gradonačelnika jer apsolutna moć donosi i apsolutnu korupciju, rekla je HDZ-ova Ivona Milinović.

"Moć, apsolutna moć, apsolutno korumpira, čemu smo svjedočili posljednjih 20 i više godina. Više u Rijeci nitko nema apsloutnu moć, nijedna politička opcija, i gospodin Obersnel će se tome morati prilagoditi i naučiti biti parlamentaran, i to će biti na dobrobit svih građana. Dakle, Obersnelova vladavina u maniri sjevernokorejskih diktatora jučer je zauvijek završena", smatra Milinović.

Hrvoje Burić zaziva Obersnelovu ostavku zato što nema većinu u vijeću, a Obersnel kaže da je neće podnijeti zbog nekoga koga je već dva puta pobijedio na izborima, ali dodaje: "Ako cijela ova priča vodi k novim izborima, ja sam raspoložen i vrlo rado ću se još jednom okušati u dobivanju povjerenja građana."

S Akcijom mladih Obersnel neće potpisati koalicijski sporazum, ali prvi operativni sasatanak s novim predsjednikom Gradskoga vijeća ima u ponedjeljak. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.