Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko Gradsko vijeće jednoglasno o nagradama i priznanjima

27.05.2020.

15:06

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Gradsko vijeće Rijeke jednoglasno je prihvatilo na sjednici u srijedu prijedlog odbora za dodjelu nagrada i priznanja, pojedince i organizacije koji će ih 15. lipnja dobiti na svečanoj sjednici u HNK Ivana pl. Zajca.

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo bit će uručena sveučilišnom profesoru, aktivistu Crvenog križa i kolekcionaru Antonu ŠkrobonjiGradsko vijeće jednoglasno mu je dodijelilo nagradu za uspjehe u istraživanju povijesti medicine, aktivnost u Crvenom križu i dostignućima u kreativnoj i rock fotografiji.

Dr. Škrobonja držao je sedam različitih kolegija pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te Splitu i Karlovcu. Pola stoljeća je kontinuirano radio na okupljanju povjesničara medicine, a izučavajući medicinsku povjesnicu zavičaja i domovine objavio je stotinjak stručno-znanstvenih radova i šest knjiga. Preostalih dvadesetak vezani su za zdravstvenu problematiku radioaktivne populacije u Rijeci, pretežito radnika Luke i 3. maja. Poznat je i po dugogodišnjem radu u Crvenom križu, kao i u postignućima u kreativnoj i rock fotografiji. Nerijetko se o njemu govori kao prvom rock fotografu srednje i istočne Europe. Sudjelovao je u više od 200 izložbi, od kojih je 16 samostalnih, uz četrdesetak nagrada i diploma.

Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke dobit će Livio Tončinić za unapređenje, dugogodišnji rad i doprinos na popularizaciji odbojke; Bruno Paladin za izniman doprinos likovnoj umjetnosti i promicanju ugleda grada Rijeke; Terenska jedinica "Dr. Ante Švalba" Gradskog društva Crvenog križa Rijeka za doprinos odgoju generacija mladih za humanost; prof. dr. sc. Nada Bodiroga Vukobrat, posmrtno, za inovativnost znanstvenih projekata i istraživanja koji su ucrtali Rijeku na pravnu kartu Europe; bivši riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović za otvoreni dijalog kojim je utro neizbrisivi trag tolerancije i zajedništva u Luci različitosti; vlasnici Ateliera Rogić, Željka i Boris Rogić, za posebnost umjetničkog oblikovanja stakla kojim ističu hrvatski i riječki identitet dio kojega su i oni postali te Judo klub Rijeka za 60 godina kontinuiranog rada i doprinosa razvoju judo sporta u Rijeci.

Godišnje nagrade dobit će: Dean Lalić za osobiti doprinos promociji Rijeke kroz vizualnu razglednicu i odabir lokacija za snimanje serijala Novine; Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka za međunarodnu prepoznatljivost izvrsnosti primjene fizike u medicini; Edi Kučan za izuzetnu odlučnost u preuzimanju odgovornosti za budućnost Brodogradilišta 3. maj; prof. dr. sc. Nikola Petković za doprinos i postignuća od osobitog značaja u posljednje dvije godine u području kulture, odnosno književnosti; Kuglački klub Mlaka za vrhunska ostvarenja u kuglanju i doprinos sportskom ugledu grada Rijeke; Gradsko kazalište lutaka Rijeka za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu te Robert Funčić za izuzetan doprinos glazbenoj umjetnosti na području grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.