Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:30 / 21.12.2017.

Autor: Blanka Uzelac, Hina

Riječko Gradsko vijeće: naknade za grobno mjesto treba platiti!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je program javnih potreba u kulturi, kao i izvješće o radu HNK Ivana pl. Zajca za 2016., ali nije prihvatilo prijedlog izmjene odluke o grobljima po kojoj se namjeravalo ukinuti dvostruku naplatu naknade za grobno mjesto nakon isteka 30 godina korištenja.

Gradski vijećnici Rijeke jednoglasno su odbili ponudu zaklade Social Sport, dosadašnjeg većinskog vlasnika HNK Rijeke, da Grad Rijeka ostvari pravo prvokupa većinskog paketa dionica ovog nogometnog kluba, s obzirom na to da je u tijeku prijenos vlasništva s ove zaklade na novog mogućeg većinskog vlasnika, tvrtku Teanna iz Londona. Zaklada Social Sport ima 70 posto dionica HNK Rijeke, a Grad Rijeka preostalih 30 posto. Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković javno je iskazao interes da otkupi većinski paket dionica Social Sporta, a odlukom Gradskog vijeća po kojoj Grad Rijeka nije zainteresiran za njihov otkup, Mišković nema formalne prepreke da postane većinski vlasnik kluba.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke u ovoj godini protekla je bez veće drame, posebice zato što je izvjestan nastavak rada Vijeća, s obzirom da je proračun izglasan.

Neke su teme ipak pobudile interes, posebice kada je riječ o grobnoj naknadi, jer je prijedlog bio da se ukine naknada za grobno mjesto nakon isteka ugovora u trajanju od 30 godina. No, taj prijedlog nije prošao jer je omjer glasova bio 17 naprama 17.

Vijećnici iz SDP-a, i gradonačelnik Vojko Obersnel, upozoravali su da bi ukidanje ove jednokratne naknade Komunalnom društvu Kozala godišnje smanjilo prihod za oko milijun i pol kuna te da bi to značilo otpuštanje radnika i smanjivanje standarda održavanja groblja. Građani će dakle ipak morati platiti jednokratnu naknadu, nakon što im istekne ugovor od 30 godina, uz to što je godišnja naknada za održavanje grobnog mjesta od 300 kuna ionako visoka.

Od ostalih tema, vijećnici su uglavnom prihvaćali prijedloge javnih potreba u sportu, tehničkoj kulturi i komunalnoj infrastrukturi. Program javnih potreba u kulturi, u vrijednosti od tri milijuna 370 tisuća kuna, prihvaćen je s 19 glasova ZA, šest protiv i isto toliko suzdržanih. Prihvaćeno je i izvješće o radu HNK Ivan pl. Zajc u 2016. godini, s 18 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih.

Vijećnici će blagdane dočekati mirno, dok nekima ipak ostaje gorak okus, jer to što u Vijeću imaju većinu, ne znači da ne moraju biti skloni kompromisima. No, da Sabor nije izglasao Lex šerif, možda bi situacija bila drugačija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.