Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko gradsko vijeće o naknadama za grobno mjesto i zbrinjavanju otpada

27.02.2018.

15:01

Autor: Tatjana Sandalj

Gradsko vijeće Rijeke na prvoj ovogodišnjoj sjednici (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Gradsko vijeće Rijeke na prvoj ovogodišnjoj sjednici (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Vijećnici Grada Rijeke, u skladu s niskim temperaturama, blago suzdržano na aktualnom satu koji je potrajao sat i pol raspitivali su se uglavnom o komunalnim pitanjima. S tek nešto više dinamike razgovor se nastavio o naplati grobnih naknada i zbrinjavanju otpada.

Područje nekadašnjeg Ininog postrojenja na Mlaki je vlasništvo Ine, a uređenje ili zbrinjavanje svega što već desetak godina stoji i propada, pomaknut će se s mrtve točke kada se na višoj razini riješi vlasništvo Ine. Zbog državnog vlasništva nad dijelom terena kasni izgradnja ceste A prema Drenovi koja je trebala biti gotova u prvom dijelu veljače. Srdoči mogu dobiti zelenu tržnicu, ako za to zaista postoji interes i pronađe li se prostor.

Poseban kamen spoticanja bila je energana na Trsatu koju su zajedno trebali graditi Energo, Sveučilište i KBC, ali ovi posljednji nisu pristali na ponuđeni ugovor. Energana, za koju su osigurana europska sredstva, gradit će se bez obzira. Bez za sada nekooperativnog KBC-a bit će u manjem obimu, najavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iako gradnju dvaju sličnih objekata u razmaku od tek nekoliko stotina metara smatra neekološkim i neekonomičnim rješenjem. 

Svi koji su u Rijeci grobno mjesto kupili do 1998. godine, istekom tridesete godine grobnu naknadu plaćaju još jednom, sve prema pozitivnim zakonima Republike Hrvatske. Prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o grobljima prema kojem tu naknadu ipak ne bi trebali platiti još jednom nije prošao na sjednici Gradskog vijeća Rijeke. Nakon jednosatne rasprave, manje o odluci, više o tome može li poslovanje Komunalnog društva Kozala biti bolje te o tome treba li Rijeci krematorij, vijećnici su danas glasali: 18 za, 16 protiv i dva su bila suzdržana, dakle bez natpolovične većine.

Plan gospodarenja otpadom za razdoblje do 2022. godine vijećnici su prihvatili većinom glasova, a obavljanje usluge jednoglasno su dodijelili Čistoći. Prema tom planu bit će izgrađena sortirnica u Mihačevoj Dragi, tri nova reciklažna dvorišta i nabavljeno još jedno mobilno reciklažno dvorište te izgrađen centar za ponovnu upotrebu otpada s kojim se može tako postupati.

Još uvijek raspravljaju o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada te povezanih usluga. Bitna novina bit će mogućnost da glomazni otpad predate na zbrinjavanje od kuće.

Kad se sve usvoji čekamo još cjenike i u Čistoći operacionalizaciju sustava očekuju do 1. studenog. O svemu u vezi prikupljanja otpada govorit ćemo još puno i često.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.