Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko pitanje: PUNK IS (NOT) DEAD?!

06.09.2016.

14:32

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li PUNK ipak mrtav, upitat će se neki, s obzirom na općepoznata načela toga pokreta? U Rijeci bi grafit "PARAF PUNK" sa stuba prema parku Nikole Hosta trebao postati zaštićenim kuturnim dobrom! Prijedlog s današnjeg kolegija riječkog gradonačelnika ide na izglasavanje Gradskom vijeću.

Da je davne 1977. netko trojcu iz Parafa, u sastavu Valter KocijančićZdravko Čabrijan i Dušan Ladavac, rekao da su upravo proizveli zaštićeno kulturno dobro, vjerojatno bi se dobro nasmijali. Hoće li se, i tko će se, tome smijati danas?

Riječ je o uljanom bojom ispisanom grafitu nastalom u okviru ondašnjeg promidžbenog blitz-kriega riječkih Parafa. Današnja gradska vlast kaže da je grafit - izravno svjedočanstvo vrlo ranog početka punka kao subkulturnog pokreta kod nas, a i šire. On je jedan od europski vrijednih znakova urbanog duha Rijeke te kulturni faktum sam po sebi.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da je od grafita malo ostalo te da je zadnji tren da se obnovi i zaštiti kao kulturno dobro lokalnog karaktera. Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar je nakon izlaganja o dvojbenom odnosu punka i establišmenta objasnio da nije siguran da je baš pametno to što punk postaje kulturna baština i podsjetio na raspravu koja se vodila u Londonu kada su zaštitili grafite Sex Pistolsa.

Ipak, drago mu je da se to događa, što je inicijativu dao Mićo Antolović, što sve to čini sliku Europske prijestolnice kulture "Požarevac", rekao je ironizirajući nedavnu verbalnu poveznicu odlazećeg ministra Zlatka Hasanbegovića o Rijeci i Požarevcu. O punku i kulturnom dobru, uz tonove punka, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.