Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko rješenje za vodeći uzrok dijabetesa

04.03.2015.

10:40

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Upala trbušnog masnog tkiva može se blokirati i tako spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. Ovo otkriće tima riječkih znanstvenika Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci nedavno je objavljeno u uglednom časopisu Nature Immunology.

''Napravili smo oko 400 stotina pokusa i na miševima i na ljudskom masnom tkivu i dokazali da se šećerna bolest može prevenirati ili barem odgoditi'', rekao je voditelj istraživačkog tima Bojan Polić. To bitno mijenja dosadašnji pristup u dijagnozi koja se postavljala prema poremećaju inzulina u krvi već kad bi se bolest razvila.

Najčešći je uzrok dijabetesa tipa 2 upalni proces u masnim stanicama trbušnog sala, gdje zbog stresa imunološki sustav reagira razvojem takozvanih Natural Killer/NK stanica. Masne se stanice povećavaju i u njima dolazi do patoloških promjena, što imunološki sustav prepoznaje i aktivira protuupalne procese.

''Krenuli smo prvo od istraživanja virusnih infekcija, a potom mehanizma upala masnih stanica. Tijekom dvije i pol godine pokazali smo da bi se blokadom te upale, koja je u podlozi dijabetesa, bolest mogla odgoditi'', kaže Nizozemac Felix Wensveen, docent na riječkom Medicinskom fakultetu.

Objava rada u Nature Immunology otvara mnoga vrata, kaže dr. Polić. Naime, riječki medicinski zavodi aplicirali su sa 88 projekata na brojne međunarodne natječaje, gotovo polovica uspješno, zbog čega je već za riječka medicinska istraživanja odobreno devet milijuna eura, pa nema straha za nastavak istraživanja.

Neva Funčić razgovarala je s Polićem i Wensveenom u emisiji Tris, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.