Hrvatski radio

Radio Rijeka

22:52 / 28.01.2017.

Autor: Iva Pavletić Crnić

Riječko rodilište - prijatelj djece uskoro i - prijatelj majki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rodilište - prijatelj djece status je kojeg riječko rodilište s ponosom nosi već dugi niz godina. Uskoro bi se mogli obogatiti još jednim vrijednim nazivom: Riječko rodilište - prijatelj majki. Doznali smo to tijekom gostovanja doktora Vedrana Frančiškovića u emisiji Klasa optimist.

Riječko rodilište - prijatelj djece status je kojeg rodilište riječkog KBC-a s ponosom nosi već dugi niz godina. Tu titulu moglo bi u skoroj budućnosti obogatiti još jednim vrijednim nazivom: Riječko rodilište - prijatelj majki.

Doc. dr. Vedran Frančišković, specijalist za ginekologiju i porodništvo pri Klinici za ginekologiju i porodništvo riječkog KBC-a, objasnio je da se radi na ishodovanju licence koja bi jednom od najboljih rodilišta u Hrvatskoj dodijelila titulu "Prijatelj majki".

Iako je smrtnost pri porodu u Hrvatskoj dovedena do minimuma, u 21. stoljeću još uvijek se u svijetu umire tijekom poroda. Kakva je situacija u nerazvijenim zemljama, doznali smo od liječnika koji zbog posla često putuje na stručna usavršavanja diljem svijeta.

O riječkom rodilištu doznali smo mnoštvo informacija koje bi sigurno dobro došle svim budućim mamama u slatkom iščekivanju: kako je to roditi u kadi ili na stolčiću, kakve su metode bezbolnog poroda, sve o alternativnim načinima poroda i još mnogo zanimljivih detalja.

Koliko iskustva, koliko predanosti i opreza je potrebno u izuzetno odgovornom poslu porodništva otkrio nam je doktor Frančišković u emisiji Klasa optimist, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.