Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko smeće od danas ponovno na Marišćini

11.01.2016.

14:16

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Marišćina je u probnom radu, ponovno od danas prima otpad riječkog Komunalnog poduzeća Čistoća i tako bi trebalo biti iduća dva mjeseca. Na susretu s novinarima u Primorsko-goranskoj županiji najavljeni su i projekti Javne ustanove Priroda.

Riječko smeće od danas se ponovno vozi na Marišćinu. Županijski centar za gospodarenje otpadom, nakon kvara u prosincu od danas je ponovno u pogonu i trebao bi primati tisuću tona otpada tjedno, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina: "Očekuje se da će u travnju grčki izvođači predati centar na upravljanje našoj tvrtki Ekoplus, kada bi čitav sustav trebao biti u pogonu. Sa cementarom Koromačno imaju i ugovor o proizvodnji i plasmanu goriva iz otpada. A u kvaru je bila dizalica, događali su se i problemi s upravljačkim sustavom," rekao je Komadina.

Do ljeta bi oporavilište za bjeloglave supove u Belom trebalo dobiti radnu dozvolu, a u isto vrijeme će izgradnja posjetiteljskog centra za velike zvijeri u Staroj Sušici biti kandidirana za europske fondove. To je plan primorsko-goranske Javne ustanove Priroda, čiji proračun iznosi tri milijuna i 715 tisuća kuna, a 432 tisuće kuna bespovratno je izdvojeno iz Fonda za zaštitu okoliša za projektnu dokumentaciju eko-etno sela u Staroj Sušici.

Ove godine je u planu i nastavak uređenja Panove staze u Kamačniku, staze risa u Golubinjaku, staze dina u Loparu, te uređenje pješačkih staza koje će povezati ornitološka staništa i lokve na otoku Krku s postojećom mrežom šetnica, rekla je ravnateljica ustanove Priroda Sonja Šišić. Nakon knjige "Čudesno lijepa" o bioraznolikosti naše županije, u ovoj se godini očekuju i nove brošure o prirodnim bogatstvima i izletištima Gorskog kotara i Krka.

Poslušajte izjave Komadine o Marišćini i Šišić o šetnicama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.