Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko smeće u susjednom dvorištu na štetu poreznih obveznika

18.06.2015.

12:49

Autor: Olivera Vinković, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina upozorila je u četvrtak na konferenciji za novinare da je riječko komunalno društvo Čistoća zbog pretrpanosti kazeta u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina sklopilo ugovor s labinskom tvrtkom 1. maj prema kojem se otpad iz Rijeke odvozi kamionima na odlagalište u Labinu.

"Privremeno skladištenje" smeća na Marišćini - još jedan propali koncept "gospodarenja otpadom" koji potvrđuje nesposobnost riječkih komunalaca, priopćili su iz Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina i Naša zemlja. Povod reakciji: trgovačko društvo 1. maj iz Labina objavilo je priopćenje  o sklopljenom "unosnom" poslu s Komunalnim društvom Čistoća iz Rijeke kojim se regulira preuzimanje riječkog nerazvrstanog komunalnog smeća i odlaganje na deponij Cere. Direktor Trgovačkog društva Alen Golja tvrdi da će se smeće preuzimati samo dva mjeseca jer bi u kolovozu ove godine Županijski centar Kaštijun trebao početi raditi.

Zabrinjava činjenica da se poslovni planovi komunalnog društva provode bez znanja i suglasnosti tijela jedinica lokalnih uprava i samouprava, naglasili su danas na konferenciji za novinare iz Eko stožera Marišćina. Josip Katalenić iz Eko stožera ističe da se od prošlog tjedna jedna trećina riječkog smeća kamionima, ovim običnim koji nam patroliraju cestama, odvozi se u Labin. Otprilike to je 50 tona dnevno.

Katalenić upozorava i da u obrazloženju zašto se to radi stoji da KD Čistoća nema više prostora za trpanje smeća na Marišćini i da županijski centar još ne može biti otvoren, pa moraju pronaći nekakvo privremeno rješenje. Procjenjuje se da će i ovaj posao mjesečno biti vrijednosti nekoliko milijuna kuna koji će naravno izaći iz naših džepova, zaključio je Katalenić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.