Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko Sveučilište i PGŽ žele očuvati autohtone sorte vina naše županije

05.07.2019.

12:42

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ponudimo najbolje što imamo. Po onoj poznatoj "Kad si u Rimu, uživaj u Rimu", tako ćemo i mi, nakon tri godine, moći ponuditi najbolje sorte vina koje mogu rasti u našoj županiji, a u tu svrhu Primorsko - goranska županija i Sveučilište u Rijeci izdvojit će zajedno više od pola milijuna kuna.

Sporazum o provedbi Projekta "Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera" potpisali su zamjenik župana Petar Mamula i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija pa bi temeljem toga trebala biti povećana proizvodnja i podizanje novih sorti nasada.

"S pravom se ponosimo spozanjom da je dio naših sorti vina dobio najviša priznanja i da spadaju u vrhunska vina", rekao je enolog Sveučilišta u Rijeci Tomislav Pavlešić. Također, Pavlešić je istaknuo koje su to sorte vina karakteristične za naš kraj, a prvi čovjek Vinske kuće "Pavlomir" Miroslav Palinkaš podijelio je s nama svoja dosadašnja iskustva u projektu, poslušajte: 

Miroslav Palinkaš, pripremio Josip Krmpotić

Tomislav Pavlešić, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.