Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko sveučilište: nagrađivanje izvrsnih za promjenu društvene svijesti!

12.12.2019.

14:40

Autor: Tatjana Sandalj

Nagrađeni: Dragičević, Krvavica, Takšić, Petrič i Šestanov mentor Bojan Polić (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Nagrađeni: Dragičević, Krvavica, Takšić, Petrič i Šestanov mentor Bojan Polić (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Razvoj znanosti potiče razvoj društva, a nagrađivanje znanstvene i nastavne izvrsnosti u akademskoj zajednici potiče optimizam, vjeru i motivaciju i u široj zajednici. Stoga je vrijedno isticati dobitnike nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci, istaknuto je na dodjeli.

Dobitnik nagrade za životno djelo ove godine je Vladimir Takšić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Godišnje nagrade za znanost za 2018. godinu dobili su Davor Dragičević s Odjela za matematiku, Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta i Vilko Petrič s Učiteljskog fakulteta.

Najbolji mladi znanstvenik u toj godini bio je Marko Šestan s Medicinskog fakulteta.

U Osijeku je u četvrtak rektorici Sveučilišta u Rijeci Snježani Prijić Samaržiji uručeno Priznanje "Krunoslav Sukić", što ga dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Svečanost dodjele tradicionalne Zakladine nagrade za izniman doprinos u znanstveno-istraživačkom, umjetničkom, nastavnom radu i javnoj djelatnosti članovima riječke akademske zajednice bila je i svečanost dodjele prve Nagrade za transfer znanja u Hrvatskoj. 

Sveučilište i Zaklada pokrenuli su tu nagradu radi nagrađivanja dobrih praksi prijenosa znanja sa sveučilišta u poslovno okruženje, a prvi nagrađeni transfer je "Informatička potpora osobama s disleksijom za efikasnije čitanje uz pomoć slogovne metode SyllAssist" i to u kategoriji poslovne suradnje. 

Rezutat, mobilnu aplikaciju OmoReader, ostvarili su OmoLab komunikacije i Locastic te znanstvenice: Mihaela Matešić s Filozofskog fakulteta, Ana Meštrović i Sanda Martinčić Ipšić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Obrazloženja dodijeljenih tradicionalnih nagrada Zaklade možete pronaći OVDJE, obrazloženja Nagrade za transfer znanja OVDJE, a u nastavku poslušajte što je predmet znanstvenog istraživanja Vilka Petriča te kako se u ime svih nagrađenih zahvalio Vladimir Takšić:

Vilko Petrič o pomacima u kineziologiji, pripremila Tatjana Sandalj

Vladimir Takšić nakon 50 generacija studenata, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Nagrada za transfer znanja: ravnateljica Zaklade Iva Rinčić; nagrađene Matešić, Martinčić Ipšić i Meštorović te Boris Popović iz Alarm automatike (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Nagrade su izrađene na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Uzvanici i nagrađeni na svečanosti u Auli Magni rektorata riječkog sveučilišta (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.