Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko sveučilište slavi online: o čemu je odlučivao Senat?

18.05.2021.

15:24

Autor: Tatjana Sandalj, Iva Črnjar Ivančan

Zbog kovid krize na sveučilištu je i svečanost online (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Zbog kovid krize na sveučilištu je i svečanost online (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Sveučilište u Rijeci obilježava svoje dane: 48. Dies Academicus odvija se virtualno do 28. svibnja. U utorak je usvojen Plan rodne ravnoporavnosti riejčkog sveučilišta, dodijeljena su počasna zvanja, a središnji događaj je promocija Zbornika o kovid krizi.

Senat je usvojio odluku o raspisivanju Natječaja za upis u I. godinu preddiplomskih i integriranih (prediplomskih i diplomskih) sveučilišnih studija te prediplomskih stručnih studija Sveučilišta i njegovih sastavnica u akademskoj godini 2021./2022.

Senat Sveučilišta u Rijeci u utorak je usvojio Plan rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci 2021.-2025. Sudjelovanjem u projektu "Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima" riječko sveučilište prihvatilo je obvezu kreiranja, provođenja i praćenja provedbe institucionalnog plana rodne ravnopravnosti.

Na 55. sjednici Senata što je održana online potvrđeni su novi prorektori: dr. Gordan Jelenić s Građevinskog fakulteta za prorektora za znanost i umjetnost te dr. Saša Zelenika s Tehničkog fakulteta za prorektora za strateške projekte. Mandat novim prorektorima počinje 1. lipnja.

Povelja Sveučilišta u Rijeci dodijeljena je Ekonomskom fakultetu u povodu 60. obljetnice osnutka te obavljanja djelatnosti obrazovanja u znanstvenom području društvenih znanosti, kontinuitet 111 godina obrazovanja  ekonomista u Rijeci te za sve rezultate u znanstvenoistraživačkoj i visokoobrazovnoj nastavnoj djelatnosti.

Najviše priznanje riječkog sveučilišta, počasni doktorat dodijeljen je uglednom znanstveniku i profesoru dr. Martinu Paulu, profesoru kliničke farmakologije, rektoru Sveučilišta u Maastrichtu, Nizozemska. Počasna titula Honoris Professor dodijeljeno je Erhardu Buseku, predsjedniku Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu, bivšem potpredsjedniku Vlade Austrije čiji se doprinos riječkome sveučilištu mjeri iznimno aktivnom suradnjom i njegovom stalnom međunarodnom promocijom.

Središnji događaj je promocija Zbornika o kovid krizi, najavila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija:

Jedinstveno: pet znanstvenih skupova o kovid krizi, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.