Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko tužiteljstvo optužilo Mirka i Blaža Pavičića zbog utaje 2,7 milijuna kuna poreza

14.08.2022.

22:22

Autor: Hina

ilustracija zatvora

ilustracija zatvora

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Portal Telegram objavio je da je dobio potvrdu da se radi o Pavičićima te da je riječ o poslovnim ljudima koji su se u fokus javnosti vratili nakon što je lani Zdravko Marić, tada još aktivni ministar financija, proveo dio ljetovanja na jahti Blaža Pavičića. 

Marić je nakon lanjskog ljetovanja potvrdio da je jahta na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora u vlasništvu obitelji njegova prijatelja Blaža Pavičića, ali je odbacio sumnje da je došao u sukob interesa, ustvrdivši da je bio na jahti prijatelja čija obitelj za njegova mandata nije imala oprost poreznog duga, olakšice niti kredit HBOR-a.


Mirku Pavičiću na teret se stavlja da je od 2007. do studenog 2009. u Rijeci, kao odgovorna osoba riječkih tvrtki i ovlašteni potpisnik računa više njih sa sjedištima izvan Hrvatske koristio račune inozemnih tvrtki kako bi prikrio ostvareni dohodak iz poslovanja svojih rezidentnih tvrtki.


Prema optužnici obavio je više transakcija s računa tvrtki u kojima je bio odgovorna osoba te dio novca ponovno transferirao u rezidentna trgovačka društva i tako se okoristio isplatom kamata, oštetivši državni proračun za više od milijun i 100 tisuća kuna.


U drugom slučaju terete ga da dohodak ostvaren u inozemstvu nije prijavio hrvatskim poreznim tijelima pri čemu je neprijavljeni i neobračunati porez na dohodak veći od milijun i 200 tisuća kuna. 


Drugookrivljenog Blaža Pavičića terete da je od travnja 2009. do lipnja 2013. u Rijeci, kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj, izbjegavao plaćanje poreza na prihod pri čemu je državni proračun oštetio za više od 400.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.