Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječkom KBC-u nedostaje gotovo svih krvnih grupa!

19.01.2022.

10:55

Autor: HRT - Radio Rijeka

Epruvete s krvi

Epruvete s krvi

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rijeka nedostaje krvi grupa A pozitivna (A+) i B pozitivna (B+) pa su iz KBC-a pozvali građane da daruju krv. 

U ovom času stvarno moram reći da je stanje kritično

dr. Sanja Balen

Osim ovih, dobrodošli su davatelji i drugih krvnih grupa, napominju iz riječkog KBC-a. U Zavod se na darivanje krvi može doći u srijedu i četvrtak 8 do 19 sati i u petak 21. siječnja od 8 do 15 sati. Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, Krešimirova 42, na telefon 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na telefon 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221.


Nedostaje gotovo svih krvnih grupa, obraćamo se javnosti uvijek kad stanje postane kritično. Svi znaju da mi opskrbljujemo krvlju tri županije i u ovom trenutku nemamo krvi čak ni za hitnoće što se tiče grupa A+ i B+, a posljedično i 0+. 


Dr. Sanja Balen dodala je kako za tri županije trenutačno imaju samo 7 doza krvi B+ i 20 A+, koja je najčešća krvna grupa. Poručila je kako darivateljima ne trebaju COVID potvrde jer postupak traje samo 10 minuta uz poštovanje svih mjera. Osim toga, kaže - COVID se ne prenosi krvlju. Poslušajte:

Dr. Balen o nedostatku krvi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.