Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka 2020 EPK predstavljena u Vijeću Europe

09.11.2018.

18:57

Autor: HRT Radio Rijeka

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Očuvanje čakavštine uz pomoć umjetne inteligencije i predstavljanje tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, obilježili su predstavljanje projekta Rijeka 2020 u Strasbourgu. Tamo je, od 6. do 8. studenog, održan 35. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe.

Zahvaljujući činjenici da je Republika Hrvatska predsjedala Ministarskim odborom Vijeća Europe od svibnja do studenog, a da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pred skupom je predstavljen kulturni program u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.

U njemu su sudjelovali TD RIJEKA 2020 i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. RIJEKA 2020 je predstavila projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture izložbeno, glazbeno i gastronomski. Predstavljen je cijeli projekt, s naglaskom na programske pravce Kuhinja i 27 susjedstava.

Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije. Naime, nekoliko susjedstava (Cres, Kastav, Gomirje, Drenova i Novi Vinodolski) sudjeluje u zajedničkom programu Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom STEPS kojem je cilj jačanje malih zajednica očuvanjem baštine.

Porto Etno Orkestar i Udruga sopaca otoka Krka su, zajedničkim nastupom i izvedbom tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, približili lokalnu glazbu međunarodnoj publici, dok je gastronomski dio predstavio hrvatske specijalitete.

Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe govorila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te upozorila na važnost multilateralnog pristupa u rješavanju glavnih izazova u Europi današnjice. Kao glavne izazove suvremene Europe posebno je izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

Galerija
Foto: Rijeka 2020 EPK, Foto: -/-
Foto: Rijeka 2020 EPK, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.