Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bombaši ispitani u ŽDO-u; Policija: Motiv je materijalna korist

29.05.2023.

15:09

Autor: HRT - Radio Rijeka

Privođenje optuženih za postavljanje bombi u Rijeci na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo

Privođenje optuženih za postavljanje bombi u Rijeci na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Dvojica osumnjičenih za postavljanje i aktiviranje više eksplozivnih naprava na području Rijeke te niz drugih kaznenih djela ispitana su u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Sudac istrage sada treba odrediti hoće li u istražni zatvor na 30 dana. Dosad je utvrđeno da je isključivi motiv zločina bilo stjecanje protupravne imovinske koristi.


Detalji o složenom kriminalističkom istraživanju nad jednim hrvatskim i jednim njemačkim državljaninom izneseni su na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.


Dvojica uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, slična ili ista kaznena djela učinili su i na području Njemačke, rečeno je na konferenciji. Naglašeno je da je ovakav slučaj nezabilježen u Hrvatskoj. Jako dobro poznaju visoke tehnologije i programske alate, ne samo za počinjenje, nego i za prikrivanje djela. Fizički su boravili u Hrvatskoj i postavljali eksplozivne naprave. Vjerujemo da su povezani s nekim iz Hrvatske. Od travnja do sad počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja, a motiv je isključivo materijalna korist.

PU Primorsko-goranska

Demantirali su napise nekih medija da je u pitanju terorizam već isključivo pribavljanje protupravne imovinske koristi.


Provedena je dokazna radnja njegovog prvog ispitivanja. Tijek postupka je tajan pa ne mogu izlaziti s više informacija. Sada ćemo vidjeti što će uslijediti u postupanju Državnog odvjetništva. Izvjesno je da ćemo uskoro pristupiti na ročište za podnošenje odluke o određivanju istražnog zatvora. Za sada smo koristili zakonsko pravo na obranu šutnjom. Vidjet ćemo dalje što ćemo i kako ćemo.

braniteljica prvookrivljenog, Matea Bojanić

Riječ je o muškarcima, prvi je nešto mlađi, o njegovim godinama možemo samo nagađati, rekli bi tu negdje 30-ak, a drugi je nešto stariji, ili što bi se reklo u srednjim godinama. Nakon što budu ispitani ovdje u Županijskom državnom odvjetništvu, procedura nalaže da budu odvedeni pred suca istrage, barem je to tako inače u praksi, koji će im onda odrediti istražni zatvor. Istražni se zatvor dodjeljuje najčešće u trajanju od mjesec dana, s time da može biti ako je potrebno i produžen. Ista je procedura i za Hrvata i za Nijemca. Hrvatu će najvjerojatnije biti izrečen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, a Nijemcu zbog opasnosti od bijega. Više detalja bi trebalo biti poznato nakon 14 sati, kada je sazvana izvanredna tiskovna konferencija Policijske uprave Primorsko-goranske

Policija je od prvog dana krenula u opsežno i dubinsko istraživanje i ovo što su sinoć postigli rezultat je ozbiljnog rada. Praktički su od travnja do danas radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju

potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović

Poslušajte dio današnje presice:

PU Primorsko-goranska

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.