Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rijeka budućnosti": Prehrana u vrtićima i školama je nezdrava!

07.02.2017.

15:24

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djeca se u riječkim vrtićima i školama ne hrane zdravo. Najviše šećera, soli, bijelog brašna i aditiva sadrže doručak i užina, a da se ne spominju nezdrave grickalice, pekarski proizvodi i gazirani napitci iz aparata po hodnicima, upozorava Morana Jokić iz Nezavisne liste "Rijeka budućnosti".

Ivana Frančula Modrčin, specijalistica kliničke psihologije, zabrinuta je zbog sve većeg broja pretile djece koja često jedu preslatku, masnu i niskokaloričnu hranu, a pritom se nedovoljno kreću. Naglasila je da je pretilost kronična bolest i rizik za dijabetes, bolesti srca i žila i za razne metaboličke poremećaje, te da pretila djeca često imaju psihološke i emocionalne probleme jer se vršnjaci zbog debljine s njima izriguju, što izaziva sram, agresiju, anksioznost, čak i depresiju.

Nekvalitetnim obrocima najviše su nezadovoljni roditelji pa je na Facebooku pokrenuta "Roditeljska mreža Rijeka". To je inicijativa za kvalitetnije obroke u vrtićima i školama, obroke s više cjelovitih žitarica, voća, povrća i voćnih napitaka, zaključila je Jokić i pozvala roditelje da se pridruže "Mreži".

"Potražite nas na Facebooku pod imenom "Roditeljska mreža Rijeka", umrežite se s nama jer djeca u riječkim vrtićima i školama imaju pravo na zdravije obroke, a naša je obaveza da im osiguramo hranu od koje se njihovo tijelo zdravije razvija, njihov mozak učinkovitije uči, a sustav štedi kroz pravu prevenciju. S novcem koji se trenutno troši na prehranu u vrtićima i školama, zdravi jelovnici mogu se postići", istaknula je Jokić na konferenciji za novinare. 

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.