Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka će ukrajinskoj djeci osigurati vrtiće, prehranu i prijevoz; za najsiromašnije umirovljenike stiže Uskrsnica

22.03.2022.

13:58

Autor: Neva Funčić

Kolegij gradonačelnika

Kolegij gradonačelnika

Foto: Neva Funčić / Neva Funčić

Više od tri milijuna ljudi izbjeglo je iz ratom zahvaćene Ukrajine, a do jučerašnjeg dana Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka se za primanje humanitarne pomoći prijavilo osamdeset osoba raseljenih iz Ukrajine.

Smješteni su u riječkim obiteljima, a Grad Rijeka je pomoć usmjerio prema djeci, za koju će osigurati dojenačku prehranu, smještaj i prehranu u vrtićima, te za školarce marende, produženi boravak, topli obrok, školski pribor i udžbenike.


Za sve građane izbjegle iz Ukrajine bit će omogućen i besplatan javni prijevoz, a Autotroleju se trebaju javiti s potvrdom policijske uprave , rekla je na kolegiju gradonačelnika pročelnica za socijalnu skrb Karla Mušković.


Mušković je najavila i isplatu Uskrsnice u iznosu od 200 kuna, za pomoć najugroženijoj skupini umirovljenika.


Njih 450 u Rijeci prima mirovinu manju od 1 700 kuna, a još 80 starijih osoba nema nikakav prihod.


Za njih Grad Rijeka godišnje izdvaja dva milijuna kuna, a za isplatu uskrsnica predviđeno je dodatnih sto tisuća kuna. Novčana pomoć bit će uplaćena na račune korisnika gradske potpore, rekla je pročelnica Karla Mušković.


Rijeka će nastaviti i s programom sufinanciranja obnove pročelja iz sredstava spomeničke rente, a očekuje se da bi u iduće dvije godine još desetak gradskih zgrada moglo zasjati novim sjajem.


Do sada je obnovljeno 60 pročelja zgrada u centru grada, a u iduće dvije godine za taj je program namijenjeno 5,6 milijuna kuna.


U najužem centru grada, od Fiumare do Brajde, radovi se sufinanciraju u 50 postotnom iznosu do najviše 500 tisuća kuna po zgradi, dok je u drugoj i trećoj gradskoj zoni predviđeno 40-postotno sufinanciranje, do najviše 400 tisuća kuna po projektu obnove pročelja.


Gradonačelnik Marko Filipović je na pitanje novinara do kraja ovoga tjedna najavio i novi sastanak s predstavnicima Sindikata vatrogasaca Rijeka. Naime, riječki vatrogasci su šesti dan u štrajku, do ispunjenja zahtjeva za povećanjem osnovice plaća za 12 posto.


Filipović je rekao da izračunavaju moguće ponude, no o konkretnom prijedlogu nije htio govoriti prije razgovora s vatrogascima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.