Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka - centar vjerskog turizma

19.12.2015.

13:18

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeku godišnje posjeti više od 120 tisuća posjetitelja motiviranih vjerom. Oni prosječno potroše sto kuna po danu, što je veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma. Najviše ih dolazi na Trsat, a posljednjih godina i u Islamski centar.

Rijeka u svojim crkvama ima najviše baroknih oltara od svih gradova na našoj obali Jadrana i u njoj od davnine djeluju mnoge vjerske zajednice u međusobnom uvažavanju, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju Strategije vjerskog turizma grada Rijeke do 2020.

Strategiju je izradio stručni tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao primjer dobre prakse suradnje struke i gospodarstva, istaknula je dekanica Dora Smolčić Jurdana. Stručni tim je predvodio profesor Zdenko Cerović, a on je kao cilj Strategije naglasio: pozicionirati Rijeku kao prepoznatljivu destinaciju vjerskog turizma, produžiti boravak gostiju u Rijeci i educirati turističke vodiče.

A u planu je i okupiti sakralno blago te ga izložiti u budućem muzeju koji bi se trebao nalaziti u Starom gradu.

Strategiju vjerskog turizma se može u cijelosti pročitati na internetskim stranicama Turističke zajednice Grada Rijeke, a u njoj se nalazi i prijedlog osnivanja organizacijskih modela upravljanja vjerskim turizmom. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.