Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka crvena na meteo alarmu!

31.07.2020.

12:22

Autor: Olivera Vinković

Goran Kovacic / PIXSELL

Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatska danas i sutra u raznim bojama meteo alarma, dok je Rijeka crvena! Dakle, meteorološki izuzetno opasno područje. Uzrok su visoke temperature koje će se prema podacima hidrometeorološkog zavoda penjati i do 39 u unutrašnjosti Dalmacije. Liječnici preporučuju uobičajen oprez.

Oko 9 sati u Rijeci 30 stupnjeva, danas se očekuje do 37. Unutrašnjost Dalmacije mjerila je 39 , kako se očekuje i danas a za sutra se predviđa najtopliji dan. Riječki meteorolog Igor Horvat:

"Temperatura zraka u Rijeci najvjerojatnije će doći do 37, moguće čak do 38. Subota bi trebala biti najtopliji dan. Generalno u Hrvatskoj je toplije a najtoplije je u unutrašnjosti Dalmacije gdje je jučer maksimalna temperatura zraka bila u Kninu 38, mjestimice čak i 39."

Nije zgorega poslušati što nam ima za reći doktorica Patra Šverko, liječnica na hitnoj u sušačkoj bolnici:

"Starijim osobama savjetuje se da izbjegavaju sunce u razdoblju od 11 do 17 sati, pogotovo kronični bolesnici. Boravit definitivno u rashlađenom domu. Ne smiju nikako zaboraviti, ako negdje idu, nositi bočicu s vodom. Izbjegavati definitivno alkohol, kavu i neku vruću i tešku hranu. Ukoliko prezentira nekakve simptome vrtoglavice, bolova u prsima, bilo što da im se javi, a da nije tipično, treba pozvati, naravno, hitnu pomoć."

A evo što su nam rekli građani u Splitu i Rijeci:

"Piti puno vode i pokušavati izbjegavati što više sunce. Očekujem da se čuvamo. Pijemo puno vode, ne skitamo se od 11 do 5 i to je to.
Stalno se čudimo - kad je sunce smeta, kad je hladno smeta a što se tiče klime to smo si sami napravili.
Ova dva dana je nenormalo vruće. Koji put skoknem do mora kupam se i to je sve. Normalno je da je vruće u ovo doba godine, ništa posebno."

Reportažno Olivera Vinković:

 

 

 

Crveni alarm Hrvatska, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.