Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka dobila poštansku marku s motivom torpeda

27.04.2016.

12:51

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka, koja se do sada na poštanskim markama u izdanjima Hrvatske pošte pojavila samo u seriji "Hrvatski gradovi", od danas ima novu marku koja prikazuje - torpedo. Hrvatska pošta danas je pustila u promet novu seriju poštanskih maraka pod nazivom "Hrvatski izumi".

Serija se sastoji se od dvije marke: jedna prikazuje automatsku mehaničku olovku i njenog izumitelja Slavoljuba Penkalu, a druga torpedo i izumitelja Giovannija Biagija Luppisa.

Autorica poštanskih maraka je dizajnerica iz Samobora Ariana Noršić. "Marke su izdane u arčićima po šest maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana", kaže stručnjakinja za poštanske marke u Korporativnim komunikacijama Hrvatskih pošta Stela Prislan Fujs.

Tiskane su u stotinu tisuća primjeraka po motivu, a osim u poštanskim uredima, prodaju se i u internetskoj trgovini HP-a. Nova serija posvećena je velikim hrvatskim izumima, a marka s torpedom i njegovim izumiteljem posvećena je 150. obljetnici predstavljanja riječkoj javnosti izuma nastalog u suradnji Giovannija Luppisa i Roberta Whiteheada, kaže Stela Prislan Fujs.

"Znamo da je kapetan Luppis sklopio ugovor s engleskim inženjerom Whiteheadom i razvio svoj izum, a torpedo je postao i ostao jedan od najvećih tehnoloških izuma svog doba", naglašava Prislan Fujs.

Marka s torpedom bit će predstavljena javnosti na Međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini što će se u Rijeci održati 19. svibnja. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.