Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka dobila proračun, dio oporbe napustio sjednicu

19.12.2019.

17:14

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je proračun za 2020. godinu u iznosu od milijardu i 318 milijuna kuna, s 21 glasom za i suzdržanim glasom nezavisnog Marinka Koljanina. Ostatak oporbe je prije glasanja napustio sjednicu.

Nije pomogao ni sat vremena pauze za hlađenje, pa su vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida te Hrvoje Burić napustili vijećnicu u znak prosvjeda protiv prestroge kazne Buriću. Hrvoje Burić je zbog vikanja zaradio prvu opomenu, a predsjednik vijeća Andrej Poropat mu je potom oduzeo riječ zbog toga što je gradonačelnika pogrdno nazvao Jugoslavenom.

Dio oporbe je napustio sjednicu. Poropat je tumačio kako je Buriću oduzeo riječ do kraja točke o proračunu te da je kazna primjerena ponašanju, dok je nezavisni Marinko Koljanin izrazio žaljenje zbog odlaska vijećnika, ali i prestroge kazne. "Da se tako reagira na nogometnim terenima, ne bi nitko dočekao kraj utakmice", rekao je Koljanin koji je pri glasanju bio suzdržan. 

Rijeka će u godini u kojoj će nositi titulu Europske prijestolnice kulture imati proračun od milijardu i 318 milijuna kuna (1,318.042.008 kn), što je 12 posto, odnosno 158 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Porast se najviše odnosi na program i projekte EPK, naročito pomoć europskih fondova za obnovu kompleksa Benčića. Uz to je izmijenjen način isplate plaća u školama, pa će 147 milijuna kuna biti iz državnog proračuna decentralizirano u gradski, za zaposlenike osnovnih škola.

Očekivano je proračun podruprla i Lista za Rijeku, čiji predsjednik Danko Švorinić kaže kako podržavaju projekte kulture, ali i kako su proračunom obuhvaćeni njihovi amandmani potpora za nadarenu djecu i mlade poduzetnike. 

Ostatak oporbe u raspravi je bio oštro protiv. Vedran Vivoda iz Akcije mladih kaže kako proračun nije demografski. Kao mjeru zaustavljanja odlazaka iz "grada koji umire", pozivaju gradonačenika da smanji prirez poreza s 14 na 12 posto, koliko je iznosio prije krize.

Hrvoje Burić u ime Nezavisne liste Bura rekao je da se za vrtiće izdvaja nula kuna, dok se novac troši na neisplative "jugoslavenske projekte jugoslavenskog gradonačelnika" te zaradio opomenu zbog izraza i tona. Kristjan Staničić je u ime kluba HDZ-a rekao kako nema nijednog novog projekta ni investicije, a obećanog autobusnog kolodvora nema na vidiku. "Nastavljamo s politikom prodaje imovine da bi smanjili dugove. Do kada?", pitao je Staničić. 

"Ovo je postala pozornica koja priliči start up komediji, pardon, stand up. Iz kojih bi to prihoda trebali planirati dodatne investicije, uz ove vrijedne 400 milijuna kuna u realizaciji, kada nam Vlada svake godine smanjuje porezne prihode?", replicirao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Korigirao je i tvrdnju oporbe da je u Hrvatskoj najviše ljudi otišlo iz Rijeke. Kaže kako razlika broja doseljenih i odseljenih od 2011. do 2018.  iznosi 6015 osoba, a polovica iseljenih iz Rijeke živi u naseljima riječkog prstena. "Nažalost, cijela je Hrvatska u minusu, Rijeka tu nije iznimka", rekao je Obersnel, koji će ipak u 2020. ući s gradskim bužetom od milijardu i 318 milijuna kuna.  

Poslušajte neke od izjava:

Vivoda, Burić i Staničić protiv, pripremila Neva Funčić

Obersnelova replika, pripremila Neva Funčić

Obersnel i Švorinić o proračunu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.