Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filipović predlaže otkup talijanskog udjela u Energu i dokapitalizaciju tvrtke

29.11.2022.

13:43

Autor: Neva Funčić

Modernizacija sustava centralnoga grijanja

Modernizacija sustava centralnoga grijanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pred riječkim gradskim vijećem na idućoj će se sjednici naći prijedlog drugog rebalansa proračuna koji predviđa 2,5 posto manje prihode i 5,2 posto manje rashode. Predlaže se i povećanja udjela grada u temeljnom kapitalu trgovačkog društva Energo te dokapitalizacija gradske energetske tvrtke s dodatnih 30 milijuna kuna.

Drugi rebalans je u suštini tehnički, ali obuhvaća i prijedloge koji se odnose na gradska komunalna društva, najviše na Energo, rekao je gradonačenik Marko Filipović na sjednici Gradonačelnikovog kolegija.


Proračunski prihodi smanjuju se za 32,8 milijuna kuna, na milijardu i 285 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje za 2,5 posto u odnosu na dosadašnji plan za 2022. godinu. 


Predlažu se i za 67,7 milijuna kuna, odnosno za 5,2 posto manji rashodi, u iznosu od milijardu i 230 milijuna kuna, što znači da bi razlika iznosila 55 milijuna kuna. Kad joj se pribroje prenesena sredstva iz prošle godine, grad u ovoj godini planira ostvariti višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 70 milijuna kuna, stoji u prijedlogu rebalansa.


Pred vijećnike stiže i prijedlog da Grad Rijeka poveća svoj udio u temeljnom kapitalu Energa na čak 92 posto, otkupom 34 posto udjela tvrtke Hera S.p.A. sa sjedištem u Bologni. Gradonačelnik je izvijestio da je pregovorima dogovoren otkup po cijeni od ukupno tisuću eura, višestruko manjoj od tržišne vrijednosti.


Za stabilizaciju poslovanja tvrtke koja riječka domaćinstva opsrbljuje grijanjem, toplom vodom i plinom predlaže se dokapitalizacija od 30 milijuna kuna. Od tog je iznosa za dospjele dugove dobavljačima i pozajmice namijenjeno 15,9 milijuna kuna; za smanjenje poslovne aktivnosti u plinskoj djelatnosti radi energetske krize od listopada ove godine 12,7 milijuna kuna, a za smanjenje poslovne aktivnosti u djelatnosti toplinske energije radi energetske krize još 1,4 milijuna kuna. 


To je prvi korak prema dugoročnoj stabilizaciji poslovanja Energa, rekao je Filipović koji će prijedlog uputiti pred Gradsko vijeće. Gradonačelnik je izvijestio da su istovremeno u pregovorima za reprogramiranje duga Energa, koji iznosi ukupno 69 milijuna kuna.


Na gradonačelnikovom kolegiju je predložena i odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća 34 mjesna odbora na području grada Rijeke. Poslijednji izbori bili su 2018., a novi izbori za riječke mjesne odbore najavljeni su za 12. ožujka 2023. godine.


Prema službenim podacima popisa stanovništva, kućanstava i stanova iz 2021. godine, na području grada Rijeke nema niti jednog mjesnog odbora koji ima više od 11 tisuća stanovnika. Dva mjesna odbora, Sveti Nikola i Zamet, imaju između 7.501 i 11.000 stanovnika, dok svi ostali mjesni odbori imaju manje od 7.500 stanovnika. Prema Statutu Grada Rijeke, vijeća manjih mjesnih odbora imat će pet, a većih sedam članova. 


Poslušajte izjavu gradonačelnika Marka Filipovića o rebalansu i Energu: 

Filipović o rebalansu i Energu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.