Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka i PGŽ: u školama više od 70 posto, u vrtićima tek 40 posto djece

25.05.2020.

12:51

Autor: Lea Domijan Fišter, Saša Vuksan

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Za sve mlađe osnovnoškolce i vrtićare od ponedjeljka su ponovo otvoreni vrtići i škole. Nakon pandemije koronavirusa, u klupe se vratilo oko 150 tisuća osnovnoškolaca u Hrvatskoj, a provjerili smo kakvo je stanje na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Nakon što su epidemiolozi ocijenili da su djeca od 1 do 4. razreda osnovnih škola, uz poštivanje uputa, u školama sigurna jednako kao kod kuće, sva su zdrava djeca danas mogla doći. Ukinuta je preporuka o uzimanju izjava roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu, a omogućeno je i naknadno uključivanje djeteta školu, uz obrazloženje.

Na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije vratio se podjednak postotak djece u škole. Riječka pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj je rekla da se u škole odazvalo 73 posto učenika, a monogi od njih će i u produženi boravak.

Neznatno je veći odaziv u osnovnim školama u kojima je osnivač PGŽ: u 32 škole odazavalo se 3.700 učenika, odnosno 77 posto, rekla je županijska pročelnica za odgoj i školstvo Edita Stilin.

Nastavlja se započeti postupak upisa djece u prvi razred osnovnih škola, odnosno utvrđivanje njihovog psihofizičkog stanja i u školskim ustanovama. Rok za provedbu produljen je do 20. kolovoza.

Prema najavama u vrtiće trebalo doći 50 posto upisane djece, ali ipak ih je došlo nešto manje, 833 što je oko 40 posto, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin. Provode se sve protuepidemijske mjere, a program se prilagođava što dužem boravku djece na otvorenom.

Jedan od razloga čekanja s povratkom dijela mališana u vrtić je i oslobađanje od plaćanja za svibanj ako se vrtić ne koristi, odnosno plaćanje samo za dane kada je dijete bilo u vrtiću.

Poslušajte izvješće o povratku u škole te na što podsjeća ravnateljica Guštin sve roditelje i skrbnike čija djeca kreću u vrtić:

Davorka Guštin podsjeća..., pripremio Saša Vuksan

Više od 70 posto osnovaca u školama, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.