Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka i Primorsko-goranska županija na vrhu ljestvice transparentnosti

05.07.2016.

16:23

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema rezultatima istraživanja Instituta za javne financije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija među najtransparentnijim su jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj - Rijeka je na najvišoj, petoj razini među gradovima, dok je PGŽ druga najtransparentnija županija u zemlji.

"Žao mi je samo što su kolege iz Instituta previdjele u ocjenjivanje uključiti Proračunski vodič koji je Primorsko-goranska županija objavila u elektronskom i tiskanom obliku i uspješno promovirala kroz medije s ciljem edukacije građana", rekao je pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat koji je prisustvovao objavi rezultata u Zagrebu.

Najtransparentnija je Karlovačka, slijede Primorsko-goranska, Istarska i Šibensko-kninska županija, a najmanje su transparentne Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Osječko-baranjska županija, navodi se u priopćenju iz PGŽ-a.

Gradu Rijeci je danas također od strane Instituta za javne financije uručeno priznanje za transparentnost proračuna. Zajedno s još 24 hrvatska grada, Rijeka je na petoj, najvišoj razini proračunske transparentnosti, ističe se u priopćenju iz Grada Rijeke.

Posebno je istaknuta Edukativna proračunska online igra "Proračun(ajme)", kojom Grad Rijeka od 2011. godine omogućava građanima upoznavanje s aktualnim proračunom i aktivno sudjelovanje u planiranju za sljedeću godinu.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica – a u istraživanje je uključeno 576 hrvatskih županija, općina i gradova - IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama. Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica je nezadovoljavajuća, navodi se u izvještaju. Pritom su županije vrlo transparentne (prosjek 4,3), gradovi zaostaju (prosjek 3,05), dok su općine izrazito netransparentne (prosjek 2,04).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.