Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka ima i torpedo koji je branio norveškoga kralja i kraljicu

24.07.2017.

14:44

Autor: Robert Ferlin, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostoru Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke danas je predstavljen novi muzejski eksponat - repni dio torpeda proizvedenoga u Rijeci krajem 19. stoljeća. Uz torpedo, u Rijeku je stigla i tehnička knjiga iz 1900. godine.

Grad Rijeka novi je eksponat otkupio želeći oplemeniti Tehničku zbirku, kojom se nastavlja stvarati svijest o industrijskoj baštini kao važnome dijelu kulturne baštine Rijeke. U kompletu s torpedom, koji je otkupljen u Norveškoj za 50 tisuća eura, dolazi i tehnička knjiga iz 1900. godine. Ovaj torpedo sudjelovao je u bitci i, kažu priče, spasio norveškoga kralja i kraljicu te spriječio uništenje grada Osla, govori stručni suradnik Muzeja grada Rijeke Goran Pernjek.

Repni dio riječkoga torpeda broj 146 dio je prve serije torpeda namijenjene prodaji, koja je proizvedena 1875. u Rijeci i s unaprjeđenjima prodavana do 1888. Prema podacima iz nekadašnje riječke podružnice, tvornice torpeda WASS u Livornu, kraljevine Norveška i Švedska naručile su 1875. pedeset riječkih torpeda, koja su im isporučena 12. srpnja 1876. Torpeda su Norvežani koristili u pomorskoj bitki kod tvrđave Oscarsborg.

Ovo je jedinstveni primjerak torpeda koji je, iako je stariji od 140 godina, iznimno dobro očuvan. U kompletu s torpedom je i tehnička knjiga iz 1900. u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi.

Ideja torpeda, koji je izazvao revoluciju u mornaričkoj strategiji i taktici, pripada Riječaninu Giovanniju Biagiju Luppisu, časniku Austrijske ratne mornarice, koji se nakon umirovljenja vratio u rodni grad i pokušao realizirati svoju zamisao. Ideja je zaživjela nakon što se u projekt razvoja uključio brodograđevni stručnjak i rukovoditelj Riječkog tehničkog zavoda Robert Whitehead. Prototip novoga oružja predstavljen je 1866.

Poslušajte što o značaju novoga izloška kaže stručni suradnik Muzeja grada Rijeke Goran Pernjek:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.