Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: izliječen prvi oboljeli pacijent, KBC spreman za prihvat bolesnika

15.03.2020.

20:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

Klinika za infektivne bolesti jedna od tri zgrade pripremljene za pandemiju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Klinika za infektivne bolesti jedna od tri zgrade pripremljene za pandemiju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Gostujući u emisiji "Tema dana" na Prvom programu HTV-a, ravnatelj riječkoga KBC-a rekao je da je prvi zaraženi pacijent u Rijeci ozdravio i otpušten u kućnu samoizolaciju te objasnio kako se bolnica u Rijeci pripremila za epidemiju Covida 19.

Hrvatska je proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa. Razlog za to je ulazak virusa u zdravstveni sustav. Na pitanje što to znači za KBC Rijeka, ravnatelj Davor Štimac rekao je da ih očekuje veća mobilizacija i da jedan dio bolnice pripremaju u tu svrhu.

"Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili zgrade Klinke za otorinolaringologiju i Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski, ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da, ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni", rekao je Štimac.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici.

"Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće, tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen", rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.