Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka je digitalno vrlo spremna za nadolazeće vrijeme

16.07.2020.

12:26

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Digitalna spremnost Grada Rijeke bila je tema današnje konferencije za novinare u riječkoj gradskoj Vijećnici, na kojoj su ciljeve i e-novine predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Zavoda za gradsku informatičku djelatnost, Željko Jurić.

Novo veliko istraživanje Savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova predstavio je Željko Jurić, a kojim se analizira stupanj digitalne razvijenosti 20 najvećih hrvatskih gradova te koje pokazuje da je Rijeka po indeksima digitalne spremnosti grad koji je najspremniji za vrijeme koje dolazi. Vrijeme koje dolazi je sigurno vrijeme koje će obilježiti digitalne tehnologije koje će i na rad javne uprave utjecati na način da ćemo se morati mijenjati više nego do sada.

"Vjerujemo da je ovo potvrda da ćemo u vrijeme koje je pred nama biti spremni da pripremimo takve projekte koji će biti na korist kako građanima tako i javnosti." - rekao je Jurić.

Rijeka je izabrana kao grad - mentor u sklopu projekta Izazov za inteligentne gradove (Intelligent Cities Challenge ICC), kaže Jurić:

"Naredne dvije godine naša iskustva prenosit ćemo u gradovima i regijama, ali praktički gradovima Europe. Važno je napomenuti da će gradovi koji će sudjelovati iz Hrvatske primiti naše konzultantske usluge bez naknade jer cijeli program financira europska komisija u stopostotnom iznosu."

Predstavljena je i nova usluga e-Novorođenče koja je jedna od najkompleksnijih e-usluga na državnoj razini, govori pročelnik Željko Jurić:

"Novi roditelji koji dobiju djecu a imaju pravo da dobiju naknadu i od Grada Rijeke, kompletnu uslugu od samog početka do kraja mogu dobiti elektroničkim putem. U proteklih mjesec dana koliko je dostupna usluga online niti jedan novi roditelj nije ju iskoristio. Ovo danas je prilika da pozovem nove roditelje da koriste sustave novorođenčadi." 

Digitalizacija u Rijeci podrazumijeva cjelovitu urbanu digitalnu transformaciju u suradnji javnog i privatnog sektora i građana.

Izvještaj Glorije Fabijanić Jelović:

Digitalizacija Rijeka, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.