Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka je grad na vodi: kuda otječe sva ta kiša u gradu koji teče?

05.11.2016.

13:33

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za vikend očekujemo obilnu kišu - na ponekim lokacijama na sjevernome Jadranu čak 150 do 200 litara po četvornome metru, najavio je u programu Radio Rijeke meteorolog Ivan Novak. Bit će i jakog juga i jake plime, kao i bujičnih potoka. Kuda otječe sva ta voda?

Rijeka je grad na vodi, samo smo neke potoke sakrili, ističe hidrologinja Nevenka Ožanić, profesorica Građevinskog fakulteta u Rijeci. Ispod ulica grada, asfalta i betona, teče čak 18 bujičnih potoka. Istražio ih je i popisao profesor Nikola Stražičić, priča Ožanić.

Ističe kako je Rijeka rekorder po intenzivnim kratkotrajnim oborinama, koje izazivaju bujične provale. Najjači intenzitet padalina zabilježen je 2013., ali pljuskovi jake kiše u kratko vrijeme - u svega nekoliko sati - vrlo su česti na riječkome području.

Urbanizacija i betonizacija brani vodi da završava u tlu. "Koeficijent upojnosti se smanjuje i sve što padne, teče. Time osiromašujemo tlo i podzemne vode, a ceste nam postaju potoci", kaže Ožanić. 

Građevinari najčešće rješavaju odvodnju cijevima ispod površine ceste. "No zbog velike brzine i inercije, a i lišća na rešetkama, voda ne završava u šahtama, nego nastavlja teći ulicama", tumači profesorica. Rješenje je jednostavno - trebalo bi svako toliko dio čiste vode skrenuti u zeleni dio površine ili napraviti upojne bunare.

Slično je napravljeno, primjerice, u Malom Lošinju - tamo su uz ulice načinjene privremene retencije, čak i na dječjem igralištu. "Tako se u malim primorskim gradovima bez velikih podzemnih cijevi može riješiti problem odvodnje", kaže profesorica Ožanić.

Klizišta su drugi veliki problem kod naglih i jakih oborina. Stručnjaci riječkoga Građevinskog fakulteta su zajedno s kolegama iz Japana istraživali klizišta kod Grohova i u Vinodolskoj dolini. "Najvažnija je prevencija, zato radimo retencije i koristimo sustav ranog uzbunjivanja", rekla je Ožanić. Istaknula je da se količina padalina i kiše koja tek dolazi, u Rijeci prati na meteorološkim mjernim stanicama i radarskim sustavima.

Kiša će i dalje padati, a riječkoj kiši ljudi trebaju omogućiti da otječe što prirodnije, u tlo i u more. I da se prije novih betoniranja i asfaltiranja prisjete da vole grad koji teče. Poslušajte razgovor s Nevenkom Ožanić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.