Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka je najpametniji grad u Hrvatskoj!

05.10.2018.

15:29

Autor: Lea Domijan Fišter

Vojko Obersnel i priznanje dodijeljeno Rijeci (Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka)

Vojko Obersnel i priznanje dodijeljeno Rijeci (Foto: Lea Domijan Fišter / HR Radio Rijeka)

Foto: - / -

Grad Rijeka od jučer ima i potvrdu da je najpametniji grad u Hrvatskoj! Sustavni pristup razvoju grada korištenjem informacijsko - komunikacijske tehnologije naziva se smart city, odnosno pametni grad.

Od 1993. godine do danas je u Rijeci provedeno 117 projekata iz te domene što je prepoznato u Europskoj uniji gdje se u mapiranju pametnih gradova iz Hrvatskoj spominje - samo Rijeka. Grad Rijeka je među 15 gradova iz 23 europske države uvršteni u projekt City challenges, a konačno je, u toj kategoriji, dobio priznanje i na domaćem terenu, rekao je Vojko Obersnel.

Grad Rijeka proglašen je najboljim hrvatskim gradom u kategoriji Smart city po izboru za najbolji grad u različitim kategorijama. Izbor su proveli portal gradonačelnik.hr, HANZA MEDIA i agencija Ipsos Puls, a priznanje Rijeci u Šibeniku je jučer preuzeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Naime, Grad Rijeka već niz godina razvija projekte koji doprinose konceptu pametnog grada pa je tako samo tijekom 2017. i 2018. godine pokrenuta provedba čak 83 projekta koji su u tijeku. Također, za ovaj izbor Grad Rijeka istaknuo je i projekt "Primjena drona u prometnim projektima i ažuriranju GIS orto-foto podloga".

Rijeka promet d.o.o. u veljači je nabavila dron za snimanje za potrebe prometnog projektiranja, nadzora te snimanja prometa i prometnih objekata. Od Agencije za civilno zrakoplovstvo pribavljene su sve dozvole, a operateri su osposobljeni za njegovo koirštenje. Dron se koristi i za ažuriranje Geoinformacijskog sustava (GIS) Grada Rijeke.

U želji za dodatnim razvojem tzv. pametnih rješenja, Grad Rijeka izradio je prijedlog strateškog plana Rijeka Pametan grad od 2019.do 2020., o čemu je na internetskoj stranici Grada Rijeke bilo otvoreno Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga strateškog plana Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020. Poslušajte izjavu gradonačelnika Vojka Obersnela:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.