Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka je ozbiljan i stabilan partner Europskim sveučilišnim igrama

13.04.2015.

13:50

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je, uz Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, jedan od ključnih partnera u organizaciji Europskih sveučilišnih igara i prvi od triju s kojim je potpisan ugovor o suradnji. Europska univerzijada u Rijeku i Zagreb za godinu i tri mjeseca dovodi više od pet tisuća mladih sportaša.

Grad Rijeka od danas i službeno sudjeluje u ogranizaciji Europskih sveučilišnih igara što će se u Zagrebu i Rijeci održati na ljeto 2016. godine. Ugovor o suradnji potpisali su gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik udruge Europske sveučilišne igre Zrinko Čustonja. "Rijeka je prvi od triju ključnih partnera s kojim potpisujemo ovaj ugovor. To pokazuje predanost, ozbiljnost i stabilnost Grada Rijeke koja nam omogućuje da organiziramo igre s najmanje problema", rekao je Čustonja.

Značaj igara na kojem će se više od pet tisuća studenata natjecati u 24 sporta je ogroman, kaže Obersnel. Ubrzana je izgradnja studentskog doma u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, razvija se studentski sport, ali i sport u Rijeci općenito. Naš grad i Hrvatska predstavit će se mladima iz cijele Europe kao važno sportsko, sveučilišno i turističko središte, Europska univerzijada bit će za nas izvrsna reklama, zaključuje gradonačelnik.

Dobivanje Europskih sveučilišnih igara u srpnju sljedeće godine rezultat je višegodišnjeg truda i brojnih značajnih ulaganja. Sve je počelo prepuštanjem bivše trsatske vojarne Sveučilištu, izgrađen je bazenski kompleks i atletska dvorana na Kantridi, velika dvorana na Zametu... Konkurencija je bila jaka, ali Zagreb i Rijeka pokazali su dovoljno da pobijede i zvučni portugalski grad Coimbru.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin također je naglasio da je značaj Europske univerzijade puno širi od razvoja sveučilišnog sporta. "Svime što će se tek događati želimo pokazati svoju intelektualnu snagu, želimo Rijeku predstaviti kao mjesto okupljanja intelektualnog i kreativnog kapitala", kaže Lučin i dodaje da izgradnja triju studentskih paviljona u Kampusu napreduje dobro - kasni se tek tri dana u odnosu na zacrtani plan.

Poslušajte što su prilikom potpisivanja ugovora o suradnji rekli predsjednik Udruge Europske sveučilišne igre Zrinko Čustonja i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.