Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka je ponosna na duh antifašizma i otvorenost!

03.05.2019.

15:13

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Iznimno smo ponosni na duh antifašizma koji živi u Rijeci, na razvoj temeljen na otvorenosti i tolerantnosti za većinu i manjinu, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na Svečanoj akademiji u povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.

U povodu obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma, Svečana akademija u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja održana je u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista i Grada Rijeke.

Godišnjica oslobođenja Rijeke od fašizma pod nazivom "Slobodna Rijeka" bit će obilježena i u klubu Palach, gdje je od 19:30 najavljeno aktivističko kuhanje te nastup pjevačkih zborova s antifašističkim repertoarom.

"Riječka je bitka bila jedna od najžešćih vojnih operacija 2. svjetskog rata i jedna od onih koje su pridonijele njegovom konačnom kraju šest dana kasnije", istaknuo je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut. Sušak je oslobođen 21. travnja 1945. godine, a Rijeka uz brojne ljudske žrtve tek četrnaest dana kasnije. Nakon sloma velikog njemačkog vojnog korpusa, velik dio grada bio je potpuno uništen.

Uz zahvalu borcima, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je ponos na duh antifašizma koji živi u Rijeci. "Cijenimo žrtve koje su omogućile da Rijeka i cijeli naš kraj bude slobodan, da živimo u miru i govorimo svojim jezikom. Mi u Rijeci ne vjerujemo u isključivost, neravnopravnost i nasilje, ne prihvaćamo one koji ušutkuju, zatiru i negiraju antifašističku borbu kao jedan od temelja naše domovine", rekao je Obersnel.

Naglasio je i da luka različitosti gradi budućnost na temeljima otvorenosti i tolerantnosti, te izrazio nadu da Vlada neće dozvoliti da simbol riječke pobjede nad fašizmom, "3. maj" prestane postojati.

Poslušajte govore Vojka Obersnela i Dinka Tamaruta, te kratka sjećanja svjedoka oslobođenja Rijeke na današnji dan prije 74 godine, tada devetgodišnjeg dječaka Rajka Holića i sedamnaestgodišnje partizanke Nede Puhovac:

 

Sjećanja: Rajko Holić i Neda Puhovac rođ. Karlović

Dinko Tamarut: Riječka bitka promijenila je povijest našeg kraja

Obersnel: Čuvamo vrijednosti antifašizma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.