Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka jedina ove godine ima Festival znanosti!

12.10.2020.

06:05

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija: Festival znanosti / Facebook

Ilustracija: Festival znanosti / Facebook

Foto: - / -

Festival znanosti Rijeka 2020 s temom "Kultura znanosti" održavat će se: od 12. do 17. listopada, najavile su organizatorice iz Udruge Zlatni rez. Zbog epidemiološke situacije većina programa odvijat će se u prijenosu na internetu.

Riječki Festival znanosti dostupan je na internetskoj stranici OVDJE, a više o programima možete doznati i na njihovom Facebook profilu ili na štandu što je postavljen na riječkom Korzu. Prednost koronakrize: dio posebno označenih programa ostat će dostupno za pregledavanje i nakon što događaj završi. 

Najavljene su radionice, izložbe, tribine te predavanja - više od 65 događanja u cilju obrazovanja mladih i građana te popularizacije znanosti.

18. Festival znanosti bit će u nešto izmijenjenom izdanju: najprije je s proljeća prebačen na jesenji termin, a onda će i 15 javnih znanstveno-popularnih predavanja biti dostupno na mrežnoj stranici www. festivalznanosti.uniri.hr.

Znanost će ponovno biti na riječkom Korzu, organiziran je i Festival industrijske baštine, natjecanja i radionice su zatvorenog tipa, što znači da se na sve treba ranije prijaviti. Broj posjetitelja je ograničen i nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno, ali su svi programi, kao i svake godine, besplatni. 

Sve će početi u ponedjeljak 12. listopada, a među prvim događanjima je tribina Udruge Universitas s temom: "Sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju: od obećavajućih polazišta do dirigirane marginalizacije".

Udruga Zlatni rez i ove godine ima dobre partnere u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, Akademskom astronomskom društvu Rijeka, Društvu matematičara i fizičara te Udruzi za razvoj visokoga školstva Universitas. Pokrovitelji su Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

U emisiji Akademskih kvarat ure o festivalskom programu govore članice organizacijskog odbora, Željka Modrić Surina iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci i Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku riječkog sveučilišta, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: Festival znanosti 2020., pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.