Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka jedina u Hrvatskoj danas službeno istaknula zastavu duginih boja

17.05.2019.

13:35

Autor: Nina Deranja

Jedina danas istaknula zastavu podrške LGBT zajednici (Foto: Grad Rijeka)

Jedina danas istaknula zastavu podrške LGBT zajednici (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije na pročelju zgrade Grada Rijeke istaknuta je zastava duginih boja. Rijeka je još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji podržava LGBT zajednicu isticanjem ove zastave na pročelju službene zgrade gradske uprave.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno se u Hrvatskoj obilježava od 2011. godine, kada je njegovo obilježavanje potvrdio Hrvatski sabor u okviru Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije iz riječke Lezbijske udruge Lori upućena je poruka u kojoj, između ostalog, stoji: "Svaka osoba koja se u svom životu, obitelji i radnom okruženju usprotivila predrasudama, mržnji ili nasilju prema LGBT osobama zaslužna je za pozitivne korake u našem društvu. Ipak, svjedočimo i nazadnim tendencijama organizacija i politika da prekroje svijet oduzimajući prava i slobodu ranjivim skupinama.

Nasilje, diskriminacija i govor mržnje prema LGBT osobama i ženama su u porastu bez javne osude homofobije i transfobije, uz opstrukciju  pokušaja da djecu učimo odgovornom i kritičkom društvenom djelovanju", stoji u izjavi Udruge Lori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.