Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: jedini hrvatski grad s dva instituta HAZU-a

12.04.2016.

12:47

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva instituta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Zavod za povijesne i društvene znanosti te prvi medicinski zavod HAZU izvan Zagreba - Zavod za kliničku i transplatacijsku imunologiju i molekularnu medicinu.

Otvoren prije dvije godine, riječki Zavod za medicinske znanosti, brojne je aktivnosti usmjerio u podizanje i motivaciju cjelokupnog medicinskog intelektualnog potencijala Rijeke i regije, rekao je voditelj Zavoda akademik Daniel Rukavina. Podsjetio je da su organizirali dvadeset znanstvenih skupova na kojima je govorilo oko 150 predavača, a među njima trećina vodećih svjetskih stručnjaka i znanstvenika iz pojedinih medicinskih područja.

Uz novi Zavod, prvi puta na Danima otvorenih vrata HAZU predstavlja se i Ornitološka postaja Rijeka akademijinog Zavoda za ornitologiju. O 35 godina znanstvenih istraživanja bjeloglavih supova na Kvarneru govorit će, u srijedu u 17 sati, voditelj postaje Goran Sušić.

Obilježavanje Dana otvorenih vrata HAZU sutra se nastavlja u Puli, a osim na Kvarneru i u Istri, tradicionalna dvodnevna manifestacija održava se u tridesetak odjela Akademije širom Hrvatske. Na programu su različita predavanja, prezentacije, radionice, izložbe, promocije...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.