Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rijeka - južni pol Srednje Europe": Dubrović o riječkim temama

08.05.2018.

11:21

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Najnovija knjiga o Rijeci naziva "Rijeka - južni pol Srednje Europe" Ervina Dubrovića predstavljena je prije dva tjedna u izdanju Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, u antikvarijatu knjižari Ex libris u Rijeci.

Knjiga ovoga "fijumanologa" govori o riječkim protagonistima i temama, o "dva stoljeća uspona", od kraja osamnaestog do kraja dvadesetoga stoljeća, i ne preza od osobne intonacije i unošenja vlastitih kriterija i stavova. Neke su teme i protagonisti o kojima se u knjizi govori već dobro poznate, neke su jedva poznate ili zaboravljene no svima je zajednička jedinstvena autorska interpretacija.

Fascinacija Rijekom teče u pet rukavaca - pet cjelina u kojima se govori o poduzetnicima, o talijanskim i hrvatskim piscima, o slikarima i o graditeljima. U svakom su slučaju glavni protagonisti ove knjige stvaratelji riječke posebnosti, oni koji su joj svojim djelom dali oblik i smisao.

Poslušajte što su o najnovijoj knjizi "Rijeka - južni pol Srednje Europe" razgovarali autor Ervin Dubrović i Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.