Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka može bolje: razvojem gospodarstva do demografske obnove

22.03.2017.

11:04

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka - može li bolje? Tim pitanjem bavili su se sudionici tribine udruge Riječki val sinoć na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Demografska slika Hrvatske, pa tako i Rijeke i Primorsko-goranske županije, iznimno je loša, ali gospodarski pokazatelji ipak polako rastu i daju nadu u bolju budućnost.

Cijelu Hrvatsku uzdrmala je snažna financijska kriza prije desetak godina. Iznimka nisu bile ni Rijeka i Primorsko-goranska županija, gdje se negativni trendovi u gospodarstvu od 2013. ipak mijenjaju i do danas su u blagom rastu. To pokazuju podaci analize koju je, zaključno s 2015. godinom, provela tvrtka Bisnode, koja se bavi poslovnim informacijama. Najviše su rasli izvoz i ulaganja, pa se naš kraj ipak odvojio od većeg dijela zemlje koji je još u minusu.

Usporedbu s Pulom i Zadrom, odnosno Istarskom i Zadarskom županijom na tribini je predstavio Branimir Kovačić. To su regije prema gospodarstvu slične Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji - usmjerene turizmu, brodogradnji i sličnim djelatnostima vezanima za more. Na primjeru Zadra vidi se kako velika ulaganja, pogotovo strana, "drže" cijelo gospodarstvo, a njihov utjecaj vidljiv je nakon nekoliko godina. Dobra vijest je da Rijeka od 2015. povećava svoju prednost u odnosu na Zadar i Pulu.

A ono što je loše, čak zabrinjavajuće jest - demografska slika Hrvatske. Stjepan Šterc s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu upozorio je, među ostalim, da bi naša zemlja za 10 godina mogla imati tek tri milijuna stanovnika, zahvaljujući izraženom prirodnom padu, ali i sve jačem iseljavanju. U prosjeku su, nažalost, i Rijeka i Primorsko-goranska županija - druga u Hrvatskoj po prirodnom padu.

"Vrijeme je da se prestanemo suočavati s prošlošću i suočimo se s budućnošću", poručuje profesor Šterc. Jer za opstanak nam je nužna demografska obnova, koju treba kvalitetno osmisliti i provesti, po uzoru na, primjerice, Irsku, Dansku i druge razvijene europske zemlje. Jasna je veza gospodarstva i demografije: broj zaposlenih utječe na iseljavanje i broj rođene djece. Gospodarstvo se postupno oporavlja i ima puno prostora za razvoj, pa onda i za umjereni optimizam.

Kako potaknuti taj razvoj o kojem se stalno govori? U protekle četiri godine, od posljednje tribine Riječkoga vala sa sličnom temom, nešto se ipak pomaknulo. Rijeka i naša županija bilježe više poduzetnika, posebno mladih, i vlast im mora pomoći da nastave rasti: povezati ih sa sveučilištem u istraživanjima, privući strane ulagače... Također moramo stvoriti pozitivnu poduzetničko okruženje, govori uspješan riječki poduzetnik Boris Popović.

Poslušajte o čemu su na tribini Rijeka - može li bolje? Udruge Riječki val govorili Branimir Kovačić iz tvrtke Bisnode, demograf Stjepan Šterc i riječki poduzetnik Boris Popović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.