Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka može postati prva luka Mađarske

05.06.2013.

15:03

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tridesetak tvrtki sudjelovalo je na gospodarskom forumu hrvatskih i mađarskih tvrtki što je održan u dvorani Transadrie u Rijeci s ciljem unapređenja postojećih i uspostave novih poslovnih suradnji.

Sa zanimanjem pratimo razvojne projekte riječke luke. Osnovni preduvjet za povećanje prometa je bolja željeznica do Budimpešte. S obzirom na brzinu kojom ste izgradili cestovnu infrastrukturu, vjerujem da ćete uz pomoć novca iz europskih fondova i željeznicu u kratkom roku ostvariti, rekao je načelnik u Ministarstvu gospodarstva Mađarske Istvan Lorand Szakali na prijemu u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Poslovni skupovi u obliku današnjeg foruma najbolji su način da se gospodarska suradnja dviju zemalja unaprijedi i ostvare novi kontakti
, rekao je Szakali, uz napomenu da nakon krize, mađarsko gospodarstvo napokon vidi svjetlo na kraju tunela. To nam se dogodilo jer smo neodgovorno trošili novac od kredita, dodao je.

Mađarske goste primila je zamjenica župana Marina Medarić zajedno s pročelnicima Ljudevitom Krpanom i Berislavom Tulićem. Detaljno su ih upoznali s projektima iz kataloga županijskih investicija, a Szakalija su zanimale olakšice za poduzetnike u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. A kad je riječ o željeznici, domaćini su podsjetili da su je izgradili upravo Mađari daleke 1873. godine.

Vjerujem da će Rijeka opet postati luka broj jedan za Mađarsku, rekao je Szakali, a na upit koja je prva odgovorio: nisam stručnjak za luke i logistiku, ali koliko sam upoznat trenutno preko Kopra ide nešto više roba nego preko Rijeke. To ne znači da ćemo mi u budućnosti odustati od Kopra. Željeli bi da se luke natječu, a mi biramo bolju. Ukoliko se realiziraju sve planirane investicije u Hrvatskoj vezane za luku i prometnu infrastrukturu Rijeka će zasigurno postati broj jedan za Mađarsku.

Za pojedinačne poslovne susrete u dvorani Transadrie prijavilo se petnaest hrvatskih i petnaest mađarskih tvrtki, pretežno iz industrije zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Jučer je dio mađarske poslovne delegacije posjetio Ponikve na Krku te razgledao uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Delti.

Poslušajte što je na prijemu u Županiji zabilježila Olga Mandić:     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.