Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka na jesen dobiva JGL Muzej farmacije

04.06.2020.

13:12

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ove će godine grad Rijeka dobiti još jedan kulturni spomen – Muzej farmacije. Riječ je o dugo i pažljivo pripremanom projektu osnivača JGL-a, u suradnji s Gradom Rijekom. Budući muzej nalazit će se u Užarskoj ulici, prostor se upravo uređuje, a planirano otvorenje je krajem rujna 2020. godine.

Osnivanje JGL Muzeja farmacije svesrdno su podržali Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, s obzirom na dugu i bogatu tradiciju grada u ljekarništvu. 

Muzej će svojom atraktivnošću, posebnošću i edukativnim programom dodatno obogatiti kulturno-turističku ponudu Rijeke i Hrvatske te pridonijeti novim spoznajama o ljekarničkoj baštini na tlu naše regije, ali i države. Stoga smo sa zadovoljstvom podržali inicijativu JGL-a i povezivanje s Muzejom grada, ustupajući prostor Muzeju grada Rijeke i JGL-u, istaknuo je Obersnel.

Dio muzejske građe već je prikupljen, no osnivači vjeruju da se puno toga još čuva u privatnim zbirkama. Stoga su pozvali sve zainteresirane građane da se jave, ako imaju bilo što iz ljekarničkog arhiva (dokumente, knjige, zapise…) ili inventara (pribor, posuđe, vage…), čime će pomoći kvalitetnoj rekonstrukciji prošlosti te i sami postati dio fundusa riječkog JGL Muzeja ljekarništva.

JGL baštini dugu ljekarničku tradiciju, na čijim je čvrstim temeljima izrastao u internacionalnu farmaceutsku kompaniju, prepoznatljivog identiteta. Često se i rado vraćamo našim korijenima, proučavamo bogatu povijesnu građu o počecima ljekarničke aktivnosti na našem području. Oni sežu u daleku 1437. godinu, kada se u zapisu gradskog notara Antona de Renna de Mutina nalazi prvi materijalni dokaz o apotekariusu Antoniu Pertusanu iz Venecije, a koji uzima u zakup ljekarnu na gradskom trgu. Čuvamo i vrijedne dokumente, knjige i predmete. U želji da trajno sačuvamo te svjedoke svoga vremena te da zaboravu ne prepustimo ono što nas je velikim dijelom strukovno i životno odredilo, već duže vrijeme razvijamo ideju o osnivanju Muzeja farmacije u Rijeci, ističe Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Dodao je kako je 2020. godina pravi trenutak za osnivanje ovakve ustanove, s obzirom da u njoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture u čijem je sadržaju JGL htio dati svoj doprinos.

JGL Muzej farmacije, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.