Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: nova lista prioriteta za davanje stanova u najam

18.07.2017.

15:19

Autor: Iva Pavletić Crnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Problem riješavanja stambenog pitanja u Rijeci bila je danas jedna od glavnih tema gradonačelnikovog kolegija. Za sve one koji ne mogu sudjelovati u projektu poticajne stanogradnje - nova lista prioriteta za dodjelu gradskih stanova.

Kako je istaknuo gradonačelnik Vojko Obersnel, projektom poticajne stanogradnje djelomično se riješio problem stanovanja, no i u tom slučaju stanove si mogu priuštiti samo kreditno sposobni građani. Za sve one koji nisu u toj mogućnosti Grad Rijeka stavlja na raspolaganje gradske stanove koji se dodjeljuju u najam temeljem liste prioriteta. 

Poziv će biti objavljen krajem kolovoza, a zahtjevi će se prikupljati od 4. do 29. rujna. Detalji o postupku dostupni su na gradskoj web stranici.

S obzirom na to da važeća lista prioriteta prestaje vrijediti s 31. prosincem, treba provesti postupak formiranja nove liste, rekla je Denis Šulina na čelu gradskog Odjela za gospodarenje imovinom: "Postupak se pokreće objavom javnog poziva na kojeg se jave građani koji imaju uvjete za to."

Grad Rijeka inače gospodari sa 1.802 stana. Gradonačelnik Obersnel tvrdi da praznih gradskih stanova nema te da se stanovi dodjeljuju isključivo temeljem liste prioriteta, bez iznimke. 

Na dnevnom redu gradonačelnikovog kolegija našla se i informacija o postupku zakupa poslovnih prostora u Rijeci. Denis Šulina rekla je da je u travnju objavljeno 30 poslovnih prostora, u svibnju nešto više: "Licitacije se provode samo za poslovne prostore za koje su prijave bile potpune i za koje prijavljeni nisu imali dugova prema proračunu. Interesantno je vidjeti koje sve djelatnosti postižu najviše cijene. U zadnjem je natječaju postignuta cijena čak pet puta veća od početne."

A u Rijeci najveće cijene postižu upravo prostori u kojima se obavlja trgovačka, uslužna ili ugostiteljska djelatnost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.