Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: obnovljene fontane na Jadranskom trgu

23.12.2019.

11:37

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Završena je temeljita obnova obje fontane na Jadranskom trgu u Rijeci, a radovi su obuhvatili električne i strojarske dijelove fontana. Fontane su uređene prema planu održavanja komunalne infrastrukture u ovoj godini, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Fontane su dodatno automatizirane, uvedena je efektna rasvjeta, ali će izvedenim izmjenama biti smanjena potrošnja električne energije.

Zamijenjeno je sedam dotrajalih motora i metal halogenih rasvjetnih tijela te prateća neadekvatna ili dotrajala električna oprema.

Dvadeset lampi po fontani, svaka snage 70 W, zamijenjene su s LED-RGB rasvjetom koja ima mogućnost mijenjanja boje, a uključuje sedamnaest lampi po fontani, svaka snage 22 W. Zamijenjeni su i centralni upravljački uređaji fontana kojima se regulirao način i vrijeme rada vodnih i svjetlosnih efekata.

Izrađen je program za upravljanje fontanama s mogućnošću daljinskog pristupa preko internet sučelja, izrađeno je sučelje za daljinski pristup, a onda i ugrađeni prateći električni i informatički uređaji za upravljanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.