Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka očekuje 16 kruzera, sezona počinje 1. travnja

24.03.2017.

17:26

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za desetak dana počinje nova sezona dolazaka kruzera u Rijeku. Ove godine očekuje se 16 dolazaka - u naš grad trebalo bi morem stići oko 16 tisuća turista. Prvi kruzer očekujemo 1. travnja, nije šala, a na najvećem, koji će doploviti 21. lipnja, bit će skoro dvije tisuće gostiju.

Najave za 2018.
Iako još nije počela ni ova sezona kruzera, već se zna dio brodova koji će Rijeku ticati u 2018. godini. Bit će veći i bit će ih više, predvodi ih 294-metarska 
Queen Vitoria, očekuju se i brodovi RivieraSeabourn EncoreAzamara QuestAdonia

Sezonu kruzera otvorit će 1. travnja brod koji je jednom već i bio u Rijeci - Saga Sapphire, na kružnom putovanju iz engleskoga Southamptona do sjevernoga Jadrana i natrag. Dovest će sedamstotinjak putnika, a pristat će na kontejnerskom terminalu na Brajdici, kao i još pet od ukupno 10 brodova koje ove godine očekujemo u Rijeci. Preostala četiri kruzera, kojima je dubina mora uz riječki lukobran dovoljna, vezivat će se na Molo longo.

Ove godine očekuje se jedan dolazak više nego u 2016., kada je bilo 15 uplovljavanja kruzera. Od ukupno osam kompanija, pet ih u Rijeku stiže prvi put, a tri se vraćaju s istim ili novim brodovima, piše portal Brodovi u Rijeci. Ukupno bi u naš grad morskim putem trebalo stići oko 16 tisuća turista. Po jedan brod doći će u travnju i svibnju, po dva u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu te po tri u listopadu i studenome.

Najviše puta, čak šest, doći će Thomson Spirit, treći brod kompanije Thomson Cruises koji dolazi u Rijeku. Njegova putovanja počinjat će u Dubrovniku. Najveći kruzer bit će Sea Princess (21. lipnja) dugačak 261 metar i kapaciteta 1950 putnika. Treba istaknuti i dvije novogradnje: kruzeri Viking Sun i Silver Muse, dugački 213 odnosno 228 metara izgrađeni su ove godine i stižu nam u kolovozu i listopadu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.