Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka od Norveške kupuje dio Whiteheadova torpeda koji je spasio Oslo

06.02.2017.

14:22

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Rijeka i Muzej Grada Rijeke, za 380 tisuća kuna, od Norveške kupuju repni dio torpeda s motorom, bez propelera i bojeve glave, br. 146 - jedan od dva sačuvana primjerka Whiteheadovih torpeda proizvedenih tijekom 1876. godine.

Grad Rijeka i Muzej Grada Rijeke, za 380 tisuća kuna, od Norveške kupuju repni dio torpeda s motorom, bez propelera i bojeve glave, br. 146!!! Riječ je o jednom od dva sačuvana primjerka, od ukupno 50 komada, 1876. godine proizvedenih Whiteheadovih torpeda.

Primjerak što ga Rijeka kupuje od Norvežana ispaljen je tek 1940. godine i potopio je njemačku krstaricu Blücher, predvodnicu Wehrmachtove flote u napadu na Oslo. Tako je riječki torpedo spasio Oslo, norveškog kralja i kraljicu, a osvajanje toga grada odgođeno je za još dva mjeseca.

Priča ide ovako: Okupacija Norveške i likvidiranje kralja Haakona VII. bio je strateški njemački cilj 1940. godine. Planirana je brza okupacija glavnog grada Osla, pa je velik dio snaga dolazio brodovljem što ga je predvodila, tada posve nova, krstarica Blücher.

U Oslofjordu se nalazilo nekoliko tvrđava koje su branile prolaz kanalom do prijestolnice. Glavna tvrđava je bila na otočiću u blizini gradića Drøbaka, na istoimenom tjesnacu. Nijemci su u Oslofjord uplovili po mraku, da bi u Oslo pristali u zoru. Nakon što su potopili norveški patrolni brod te se nisu obazirali na norveške granate upozorenja, počela je artiljerijska paljba koja je Blüchera tek neznatno oštetila.

Torpedni mehanizmi što su ih imali Norvežani, bili su - kao i topovi - stari četrdeset i više godina, a torpeda su bila proizvedena davne 1876. u Whiteheadovoj tvornici u Rijeci. Bila su, u prosjeku, ispaljena dvjestotinjak puta na vježbama, ali nisu bili sigurni hoće li stvarno funkcionirati u pravoj borbi.

Prijetila je opasnost da Njemci uplove u Oslo i provedu svoj naum. Tada je norveški general Erickson pozvao umirovljenog poručnika bojnog broda Anderssena koji je živio u obližnjem Drøbaku, a bio je dobar poznavatelj torpeda.

Norveška torpeda nisu se lansirala iz torpednih cijevi, nego ih je iz okvira spuštenog u more tjerao stlačeni zrak. Nije bilo ni uređaja za nišanjenje pa je sve ovisilo o iskustvu torpedo-majstora. Umirovljeni poručnik bojnog borda Anderssen i stari Whiteheadov torpedo obavili su zadatak te su Blüchera poslali dno mora u Oslofjordu - s dva udara torpeda proizvedena u Rijeci.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže da je, osim vrijednosti budućeg eksponata, najvrijednija upravo priča. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.