Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka odaje počast Vukovaru, gradu heroju

13.11.2015.

11:35

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deveti će put Riječani večeras obilježiti sjećanje na stradanje Vukovara - hrvatskoga grada heroja. Dvije kolone sjećanja, iz Prve sušačke hrvatske gimnazije i iz Vukovarske ulice, spojit će se na Mostu hrvatskih branitelja i zapaliti svijeće.

Vukovarska bitka, najveća u Domovinskom ratu, vođena je od 24. kolovoza do 18. studenoga 1991. godine. Vukovar su napadale jedinice JNA i paravojne srpske snage s približno 20 tisuća vojnika, dok je na strani hrvatskih branitelja bilo oko 1800 boraca. Organizirani otpor hrvatskih branitelja prestao je 18. studenoga 1991. Posljedice teških napada JNA na Vukovar - oko dvije tisuće poginulih civila i branitelja te potpuno uništenje grada.

Rijeka će i ove godine odati počast Vukovaru. U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji bit će predstavljena knjiga sudionice Domovinskog rata Tanje Belobrajdić Crni kaput, uz svjedočanstva vukovarskih branitelja. Početak je u 19 sati.

Na spomenik palim pripadnicima Armade na stadionu na Kantridi bit će položeni vijenci, a u Klubu navijača druženje s riječkim braniteljima.

Tradicionalno, središnji događaj riječkog Dana sjećanja na Vukovar, dvije su povorke - s istočne i zapadne strane grada - koje će se spojiti na Mostu hrvatskih branitelja. Kolone će, oko 19:45, krenuti iz Vukovarske ulice i Sušačke gimnazije prema mostu na Delti, gdje će se spojiti, zapaliti svijeće i položiti vijence.

Molitvu će predvoditi nadbiskup riječki Ivan Devčić, a Armada upaliti 24 baklje za 24 godine sjećanja na stradanje Vukovara. Program Vukovar u Rijeci IX. organizirali su Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Prva sušačka hrvatska gimnazija, KN Armada Rijeka i Zajednica udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.