Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka opet prva: u osnovne škole uvodi se zdravstveni odgoj

02.11.2021.

11:33

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Grad Rijeka opet prvi u Hrvatskoj - nakon građanskoga, u osnovne škole uvodi se i zdravstveni odgoj. Bit će to program koji će se uvesti po modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja.

Za dvije godine, riječki će školarci prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa, učiti o pravilnoj prehrani, prevenciji ovisnosti i reprodukciji. "O tome je važno često i glasno govoriti. Želimo da se na primjeren način govori o zdravlju i psihi na moderan načuin. Mi u Rijeci namećemo novi ritam - nema tabu tema i o svemu se u Hrvatskoj može razgovarati, a o zdravlju se mora gotovoriti u školi", kaže zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

Prema planu Grada Rijeke, već će u siječnju biti osnovan tim za oblikovanje predmeta i izradu priručnika, a činit će ga predstavnici Odjela za odgoj i školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, tim Medicinskog fakulteta i psiholozi i udruge civilnog drušva.

"Trebamo naučiti mlade da pričaju i o tome kada nisu dobro i o psihoterapiji koja je jedan od alata. Smatram da je u našem društvu to još uvijek tabu, npr. spolno i reproduktivno zdravlje", kaže nam iz riječkog SOS centra za nenasilje i ljudska prava Mirela Pašić.

Sve je počelo s besplatnim higijenskim ulošcima za učenice riječkih osnovnih škola, koji su korak prema planiranom uvođenju Zdrastvenog odgoja. Riječka udruga Pariter prva je i jedina koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu. Postavlja se pitanje - hoće li u nekim krugovima zdravstveni - kao i građanski odgoj - postati teren za ideološka previranja.

"Mislim da hoće jer dio zdravstveno odgoja je i seksualna edukacija koju ljudi prečesto vežu s nekom perverznom idejom da se djecu uči kako spolno općiti. Sekusalni odgoj ih uči kako biti u vezi, poštovati svoje granice i znati postaviti svoje granice, ali na kraju krajeva se i zaštititi kada dođe do odnosa...Seksualni odgoj je puno, puno širi pojam od onoga na što se ideološki svodi", zaključuje iz Udruge Pariter Marinella Matejčić.

Do svibnja 2023. godine bit će izdan priručnik Zdrastvenog odgoja - koji će poslužiti kao primjer i ostalim gradovima u Hrvatskoj. Početak provođenja prvog programa planiran je u školskoj godini 2023./2024.

Naša Matea Krmpotić pripremila je reportažni prilog. Poslušajte više:

Zdravstveni odgoj u Rijeci, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.