Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:43 / 25.10.2016.

Autor: Hina

Rijeka: Optužen ubojica susjeda s Rastočina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg Riječanina koji je u srpnju pištoljem ubio susjeda iz zgrade u Ulici Rastočine. Navode da je zločin počinio neubrojiv, a zbog duševnih smetnji za njega traže prisilan smještaj kako ne bi počinio još teže kazneno djelo.

Tužiteljstvo tvrdi da je 75-godišnjak susjeda usmrtio "u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima". Nakon što je započeo verbalni i fizički sukob s 54-godišnjim susjedom, u njega je ispalio više metaka iz pištolja, pri čemu je žrtva zadobila više ustrijelih i prostrijelih rana glave i tijela, navodi tužiteljstvo.

"Tijekom istrage je provedenim vještačenjem utvrđeno kako okrivljenik zbog teže duševne smetnje nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti upravljati svojom voljom. Budući da je utvrđeno da je okrivljenik ubojstvo počinio u neubrojivom stanju te da je opasan za okolinu (...) postavljen je zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama", izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je stoga predloženo i produljenje istražnog zatvora "s obzirom da je u vrijeme počinjenja protupravnog djela bio neubrojiv i da bi zbog duševnih smetnji mogao počiniti teže kazneno djelo".

Prema informacijama stanara iz nebodera u riječkoj Ulici Rastočine, objavljenima u medijima neposredno nakon zločina, osumnjičeni je bio u konfliktnim odnosima s više stanara kojima je i ranije prijetio, a oružje iz kojeg je pucao posjedovao je legalno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.