Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: otklanjamo i zbrajamo štete od kišnog potopa

29.09.2022.

08:07

Autor: Radio Rijeka

Posljedice nevremena u zgradi rektorata riječkog sveučilišta

Posljedice nevremena u zgradi rektorata riječkog sveučilišta

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je u srijedu poslijepodne i navečer pogodilo Rijeku i okolicu potpuno je paraliziralo promet u središtu Rijeke. Bujice vode prouzročile su poplave, a jedan je pedesetogodišnjak iz Rijeke poginuo. U Rijeci je pala najveća količina kiše tijekom 24 sata, otkada postoje mjerenja - 288 litara po četvornom metru!


Vatrogasci apeliraju da, ako se ponovi scenarij od srijede, ostanete kod kuće, ne izlazite na ulice, ni za volan. Otvorili su dodatni telefon 051 359 121 za prijavu potrebe ispumpavanja vode iz prostora. U očekivanju novih padalina otklanjamo i zbrajamo štete:

Fiumara dan nakon nevremena

Fiumara dan nakon nevremena

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

KBC Rijeka sanira oštećenja od poplave, ali sve djelatnosti se redovno odvijaju, potvrdili su iz ustanove. Velike količine kiše koje su pale u Rijeci poplavile su i više objekata u sklopu riječke bolnice, ali, zahvaljujući cjelonoćnoj intervenciji dežurnih službi, pružanje zdravstvenih usluga nije niti u jednom trenutku bilo prekinuto. 


Sve klinike i odjeli rade nesmetano i svi naručeni pacijenti bit će pregledani u dogovorenim terminima. Od jutarnjih sati osiguran je nesmetan rad svih stručnih službi ustanove, a razmjeri štete se procjenjuju.


Iz Primorsko-goranske županije potvrdili su da će se u četvrtak nastava odvijati u svim srednjim školama. U Građevinsku školu u Rijeci voda je prodrla u podrume i s krova pa je osnivač iz PGŽ najavio online nastavu, ali su iz Ministarstva obrazovanja javili da škole moraju imati nadoknadu i neće biti online nastave.


U nevremenu je stradao dio krova zgrade koju dijele Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimanazija Andrije Mohorovičića. Voda je prodrla po vertikali pa su izvan funkcije dvije učionice i knjižnica. Ravnatelj GAM-a Henri Ponte poručuje da će se nastava odvijati normalno, a ravnateljica Prve riječke Jane Schlaunich do popodnevne smjene očekuje provjeru instalacija.


U Osnovnoj školi Čavle voda je prodrla u prizemlje u kojem su učionice prvašića, pa za učenike prvih razreda u četvrtak neće biti nastave, ali je osiguran boravak djece u školi za one kojima je to potrebno. U Osnovnoj školi Brod na Kupi neće biti nastave jer su poplavljene prilazne ceste do škole. 


Na Čavlima je voda ušla i u Boćarski dom Hrastenica te u Sportsku dvoranu Mavrinci, a bujica je uništila i put prema streljani Kovačevo napravivši jarak dubok jedan metar


Stradala je i zgrada rektorata Sveučilišta u Rijeci, a zgrade svih fakulteta su dobro podnijele nevrijeme.


U sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci, na adresi Žrtava fašizma 3, u četvrtak neće biti moguće obavljanje upravnih poslova: zaprimanja zahtjeva za osobne i vozačke isprave, prebivalište i boravište, zahtjeva radne dozvole za strane državljane... Jaka kiša prodrla je u šalter dvoranu pa je prostor trenutno neupotrebljiv.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izvijestila je da se rad u dječjim vrtićima i školama kojima je Grad Rijeka osnivač odvija redovno. Najteže stanje je u ustanovama za kulturu u Art-kvartu, ali su umjetnine na sigurnom, rekla je. Voda je prodrla i u HNK Ivana pl. zajca te Hrvatski kulturni dom na Sušaku, ali tamo stanje nije alarmantno, ustvrdila je.  


U protekla 24 sata obilne oborine zabilježene su i u Gorskom kotaru, najviše u Crnom lugu 161, te Delnicama 94 mm. Porastao je i vodostaj uz gornji tok Kupe i kod naselja Hrvacko sinoć premašio 3,5 metra. Poplavljeni su kolnici zatvorenih cesta uzvodno i nizvodno od naselja Brod na Kupi. 


Ujedno voda je u susjednim mjestima kupske doline poplavila podrumske i prizemne djelove obiteljskih kuća. Dobra je vijest da se vodostaj Kupe od sinoć postupno smanjivao, te je razina vode prema mjernim podacima jutros bila 20 cm niža.


Riječka policija izvijestila je da su u središtu Rijekle, pri regulaciji prometa na potezu od Školjića do ulice Franje Račkoga, policajci oko 21 sat u bujici vode uočili tijelo osobe ispod zaustavljenog osobnog vozila, koje se zbog siline vode nije moglo kretati. Nažalost, muškarac nije davao znakove života te je tijelo prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje će se utvrditi točan uzrok smrti. 


Poslušajte izjave:Vatrogasni zapovjednik Hinko Mance

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić

Ravnatelj GAM-a Henri Ponte

Ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija

Kristijan Benić o situaciji u Dječjoj kući

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.