Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: otvoren ured Vijeća romske nacionalne manjine

21.10.2020.

14:21

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vijeće romske nacionalne manjine za grad Rijeku je, u središtu Rijeke u Zanonovoj ulici, u srijedu svečano otvorilo službene prostorije. Prostor je veličine 60 četvornih metara, a bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

U novom uredu će Romi moći potražiti pravne savjete te pokušati riješiti sve probleme koji ih muče. Kako je na otvaranju istaknuo Surija Mehmeti, predsjednik Vijeća Romske nacionalne zajednice za grad Rijeku, u novom uredu bi trebala biti zaposlena profesionalna tajnica koja će olakšati rad ureda.

Otvorenju je nazočio saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi, koji je zadovoljan da su riječki Romi nakon četiri godine beskućništva dobili svoj prostor.

Ono što ga ne zadovoljava jest činjenica da među Romima u Rijeci ima jako malo akademskih građana te da se mladi Romi nerado odlučuju za visoke škole. Kajtazi nije zadovoljan i sredstvima koje grad Rijeka osigurava za rad romskog vijeća.

Otvaranju su nazočili i predstavnici romskih zajednica iz Istre i Zagreba.

Veljko Kajtazi: Bilo je krajnje vrijeme, pripremio Vladimir Jurić

Surija Mehmeti: Bez službene adrese ne postojiš, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.