Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka po digitalnoj spremnosti vodeći grad u Hrvatskoj!

24.04.2019.

11:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Rijeka je po digitalnoj spremnosti najnapredniji grad u Hrvatskoj, pokazala je velika studija digitalizacije u 20 najvećih gradova u zemlji koja je po digitalnoj spremnosti društva i gospodarstva na samom začelju Europe.

Među najvećim gradovima, Rijeka je u maloj prednosti nad Zagrebom, dok Split i Osijek zaostaju. U kategoriji srednje velikih gradova (od 50 do 100 tisuća stanovnika) najbolja je Pula, za kojom slijedi Karlovac, dok među manjim gradovima nema istaknutog pobjednika – jedino Sisak, Dubrovnik i Vukovar imaju "zapaženiji rezultat", navodi se u analizi rezultata istraživanja koje je provela tvrtka Apsolon.

Studija je ispitivala digitalnu tranziciju u Hrvatskoj, odnosno koliko su gradovi otvoreni prema građanima, ali i ulagačima. Pokazalo se da je pred mnogima još puno posla.

Sve više gradova ipak postupno digitalizira svoje poslovanje i ulaže u smart-city rješenja. Nekoliko najnaprednijih već ima razvijene i cjelovite strategije pametnoga grada i gotovo su u potpunosti prešli na digitalno poslovanje. Međutim, generalno gledajući, hrvatski su gradovi tek u ranom stadiju digitalne tranzicije, a Hrvatska država je po digitalnoj spremnosti društva i gospodarstva na samom začelju Europe.

U kategoriji većih gradova Rijeka i Zagreb značajno odskaču od Splita i Osijeka u svim elementima digitalizacije, a između dva vodeća grada Rijeka se ističe kao pobjednik pred Zagrebom, iako su u mnogim kategorijama razlike malene. 

Rijeku kao najnapredniji digitalizirani grad u Hrvatskoj karakterizira osobito naglasak na otvorenosti i komunikaciji s građanima, kažu istraživači. Njezina uprava orijentirana je na preglednu i jasnu komunikaciju – primjerice, ima vrlo jasan centralizirani pristup e-uslugama s dobro organiziranim uslugama i obrascima. Istraživači su zamijetili otvorenost i participativnost upravljanja, odnosno najveći broj setova otvorenih podataka te kvalitetne alate za vizualizaciju i participativno budžetiranje.

Zagreb se ističe u kvalitetnim tehnološkim rješenjima i integracijom s naprednim sustavima, pa je osobito dobar primjer u pronalaženju funkcionalnih modela online interakcije o servisnim pitanjima (npr. mobilne aplikacije, chatovi i sl. za brzu interakciju u rješavanju servisnih pitanja). 

"Ova je studija", kaže voditeljica projekta i direktorica za pametnu upravu u Apsolonu Ivana Novoselec, "podloga za daljnji razvoj istraživačkih alata i metodologije kojom bi se na godišnjoj razini pratio razvoj i napredak gradova". Cijelo istraživanje možete preuzeti ovdje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.